Cultuur & Media
VPRO

Libris Literatuur Prijs winnaar Anjet Daanje wilde geen schrijver worden, 'want dan moet ik interviews geven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Libris Literatuur Prijs winnaar Anjet Daanje wilde geen schrijver worden, 'want dan moet ik interviews geven'

Anjet Daanje won gisteren de Libris Literatuur Prijs 2023 met haar nieuwste boek Het lied van ooievaar en dromedaris de Libris Literatuur Prijs. Daanje schrijft liever dan dat ze praat, maar desondanks gaat ze in Nooit Meer Slapen in gesprek met Femke van der Laan over de betekenis van haar winnende boek, en over de inspiratie die ze daarvoor vond in het boek Wuthering Heights.

Anjet Daanje (schrijver) - Nooit meer slapen

Het lied van ooievaar en dromedaris

"Het is een roman van de buitencategorie die hart en hoofd beroert", zo omschrijft de jury het winnende boek Het lied van ooievaar en dromedaris. "Het is een fascinerende literaire zoektocht die de lezer meevoert van het 19e-eeuwse Yorkshire, via de Eerste Wereldoorlog in Picardië en dan weer terug naar Engeland om ten slotte te eindigen in het 21ste-eeuwse Groningen. 655 bladzijden, elf meanderende vertellingen, met naar betekenis zoekende personages."

Eerder dit jaar won Daanje de Boekenbon Literatuurprijs. Het is een unicum dat een boek beide prijzen krijgt en precies om die reden ging Daanje er initieel van uit dat ze de Libris Literatuur Prijs niet zou winnen. Echter, door de vele berichten in de pers die haar als de gedoodverfde winnaar bleven bestempelen, kwam er toch een druk om de hoek kijken. "Uiteindelijk had iedereen me zo opgefokt. Dan was ik toch wel teleurgesteld geweest als ik hem niet had gekregen, ondanks dat ik er oorspronkelijk überhaupt niet vanuit ging dat ik hem zou winnen."

Logica van de wiskunde

Van huis uit is Daanje wiskundige, en hoewel de cijfers in haar leven al snel letters werden, is die wiskunde aanpak volgens lezers nog wel terug te vinden in haar teksten. Dat is ook niet gek, vindt Daanje zelf, want dergelijke logica komt haar als schrijver namelijk goed van pas. "Het is ook een abstracte wereld die gewoon door mensen wordt gecreëerd. Alles is mogelijk in de wiskunde, zolang je binnen de logische grenzen blijft. Dat is in de fantasie van een geschreven boek niet anders. Je kan alles schrijven, maar het moet wel kloppen."

Schrijven maar geen schrijver

Dat ze nu als schrijver te boeken staat is dus niet altijd vanzelfsprekend geweest. "Ik wilde gewoon een roman schrijven, dus daar ben ik maar gewoon aan begonnen. Ik wilde geen schrijver worden, want dan moet ik interviews geven, en mensen komen naar toe en denken dat ik van alles weet. Maar ik weet niet meer dan andere mensen. Weet ik veel."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie