Cultuur & Media
AVROTROS

25 jaar Top Notch: 'Er werd zo lang geen geld verdiend, maar ik kon niet stoppen'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 25 jaar Top Notch: 'Er werd zo lang geen geld verdiend, maar ik kon niet stoppen'

Kees de Koning richtte 25 jaar geleden het muzieklabel met een focus op hiphop Top Notch op. Ruim twee decennia en een tal van gouden en platina platen en streamingrecords verder is hiphop de grootste muziekstroming van Nederland. "Ik voelde nooit aankomen dat dit allemaal kon", zegt Kees de Koning in Humberto.

Video niet beschikbaar

Door het nummer Spraakwater van Extince kwam De Koning in aanraking met Nederlandse hiphop. "Dit was de eerste keer dat ik Nederlandstalige rap hoorde waardoor ik echt dag: dus dit kan allemaal ook. Ik had nog nooit nagedacht over een platenlabel, tot het moment dat ik dit hoorde. We waren altijd zo op Amerika gericht, wat van daar kwam was goed en Spraakwater was zo erg hiphop maar ook zo erg Nederlands."

Het begin van het platenlabel

Mede door Top Notch is het landschap enorm veranderd. "Omdat na Spraakwater heel veel dingen geen succes werden." Spraakwater was de eerste release van Top Notch. "Spraakwater kwam op nummer 6 in de top 10 en ik dacht dat dat succes normaal was. Dus het was daarna wel wennen dat de andere liedjes niet in de lijst kwamen. Maar het ik bleef gewoon doorgaan en op die deur bonken, want ik kan ook slecht tegen mijn verlies. Er werd toen helemaal geen geld verdiend, maar ik wilde zo graag en wilde niet stoppen."

Nu is Nederlandse hiphop niet meer weg te denken uit de muziekwereld, maar er was eerst dus geen geld in te verdienen. De Koning moest andere dingen doen om aan geld te komen. "Ik verkocht broeken op de markt." Mede door de opkomst van streamingdiensten heeft Nederlandstalige hiphop een boost gekregen. "Wij waren jarenlang de marktleider, maar het was niet in de hitlijsten of op de radio. Maar door Spotify was Nederlandse hiphop ineens meetbaar. Dat is dus pas sinds 5 jaar."

Artiesten op belangrijke posten

In de afgelopen 25 jaar is Top Notch uitgegroeid tot een groot bedrijf met partnerships met veel artiesten. Uniek aan Top Notch is dat artiesten ook belangrijke functies hebben binnen het plantenlabel: Vincent Patty is directeur, Sef is art director en Hef A&R manager.

"Het ondernemerschap combineren met creativiteit is wat hiphop is. Dus het was voor ons heel logisch om dat te doen." Top Notch doet nu veel meer dan alleen muziek. Met verschillende YouTube-kanalen, boeken en documentaires bereikt Top Notch een enorm publiek. "Nu zijn we heel erg aan het experimenten waar we nog meer de boel kunnen verstoren en waar we geld kunnen verdienen."

Kees de Koning over 25 jaar Top Notch

Lees in dit artikel van NPO Focus meer over de geschiedenis van rap en hiphop in Nederland.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie