Cultuur & Media
MAX

Dieuwertje Blok: 'Ik had mijn grens wel bereikt wat Zwarte Piet betreft'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Dieuwertje Blok: 'Ik had mijn grens wel bereikt wat Zwarte Piet betreft'

Presentatrice Dieuwertje Blok is al twintig jaar lang het gezicht van het Sinterklaasjournaal, maar als de NTR Zwarte Piet niet in de ban had gedaan dan denkt Blok dat ze ermee gestopt zou zijn. "Ik had mijn grens wel bereikt wat dat betreft."

Dat zei Blok zondag op De Perstribune van MAX. Toch ziet Blok wel dat Zwarte Piet nog altijd een onderdeel is van de Nederlandse cultuur voor sommige mensen. "Dit is gewoon onze keuze geweest. Daar kan je in meegaan of niet, maar dat kunnen wij niet opleggen aan mensen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podium Witteman en Op1

Dieuwertje Blok zit dit jaar al veertig jaar in het vak en heeft veel meer programma's gemaakt dan alleen het Sinterklaasjournaal. Eind jaren '80 verhuisde Blok naar RTL waar ze haar eigen talkshow kreeg, hoewel ze dat niet ambieerde. "Het heeft lang geduurd voordat ik echt serieus nam wat ik deed. Het ging me erg makkelijk af." De ambitie is er op allerlei fronten nog bij Blok. "Ik zou heel graag een programma als Podium Witteman willen presenteren. Een programma als Op1 had ik ook niet vervelend gevonden, met een jonger iemand naast me bijvoorbeeld."

Blok deed ook een ontboezeming over haar jonge jaren. "Ik had enorme problemen met autoriteit." Dat resulteerde ook in het experimenteren met bijvoorbeeld drugs. "Ik heb gestolen, gezopen, gedronken, gerookt, maar ik hield m'n grens goed in de gaten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie