Cultuur & Media
VPRO

Khadija Arib: 'Er zijn Kamerleden die de plenaire zaal als Studio Aalsmeer gebruiken'

foto: Jeroen van der Meydefoto: Jeroen van der Meyde
  1. Nieuwschevron right
  2. Khadija Arib: 'Er zijn Kamerleden die de plenaire zaal als Studio Aalsmeer gebruiken'

2020 was ook in de Tweede Kamer een ingewikkeld jaar. Hoe laat je het democratisch proces doorgaan in een anderhalvemetersamenleving? Kamervoorzitter Khadija Arib blikt in Nooit Meer Slapen terug op een veelbewogen jaar.

Khadija Arib (29 december 2020) - Nooit meer slapen

'Alle ogen op ons gericht'

Het is een onrustig en onzeker jaar geworden, vertelt Kadija Arib. "In de politiek was het moeilijk om een vorm te vinden, waarin je als parlement je controlerende taak vasthoudt." Arib ziet dat de hele cultuur op slag is veranderd in de Kamer. "Het virus blijft om zich heen grijpen. Naast mijn rol als Kamervoorzitter voel ik verantwoordelijkheid om het politieke proces zijn doorgang te laten vinden, zonder dat je het risico loopt dat mensen besmet raken."

In die zin heeft de Kamervoorzitter steeds weer de balans moeten opmaken. "Het verschil met een willekeurig ander bedrijf is dat alle ogen op ons zijn gericht. We zijn als parlement open en toegankelijk, alles wordt live gestreamd. Mensen willen in zo'n crisissituatie zien wat hun volksvertegenwoordigers doen."

Ondanks de omvang van de coronacrisis is het de Kamer toch gelukt om de openbaarheid te waarborgen. Daar is Arib blij mee. "Ik moest heel goed kijken wat wel en wat niet kon doorgaan. Je kan in zo'n crisistijd niet gaan debatteren over statiegeld op plastic flesjes, om maar een voorbeeld te noemen. Daarom hebben we afgesproken om als parlement in ieder geval plenaire debatten over corona te houden. Mensen wilden steeds één ding weten: hoe staan we er nu voor als land?"

Kritiek Hugo de Jonge

Minister Hugo de Jonge heeft eerder dit jaar aangegeven dat hij te veel tijd kwijt is aan de Kamer, en daardoor weinig toekomt aan zijn eigenlijke werk. Daar is Arib het niet mee eens. "Het is van belang om de Kamer te blijven bedienen. De Kamer kan soms gewoon heel vervelend zijn", vertelt Arib in alle eerlijkheid. "Maar dat hoort erbij, want de Kamer controleert de regering. Het is niet zo dat de Kamer als lastpak gezien kan worden."

"Maar het is wel zo dat er Kamerleden zijn die de plenaire zaal als studio Aalsmeer gebruiken", vervolgt Arib. "Daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Die Kamerleden komen er alleen om een filmpje te maken, maar verder zie je hen niet. We hebben een paar keer gehad dat de Minister zei: ik zie het Kamerlid met de Kamervragen niet in de zaal. Ik vind dat een minachting voor het werk dat ze hebben als volksvertegenwoordigers."

Misleidende filmpjes

Dat Kamerleden filmpjes maken over hun werk, begrijpt Arib volstrekt. "Het hoort bij deze tijd. Het is heel legitiem dat Kamerleden hun bijdragen in de Kamer laten zien. Maar het wordt kwalijk op het moment dat ze willens en wetens met knip- en plakwerk een bepaald beeld van elkaar neerzetten." Volgens Arib creëert dat onterecht het beeld dat een Kamerlid een debat gewonnen heeft. "Dan ben je bezig met misleiding, dat vind ik onethisch."

Kan daar niets aan gedaan worden? "Ik heb een paar gezegd dat het niet kan. Als ik in de gaten heb dat er een filmpje wordt gemaakt, dan zeg ik daar iets van. Maar goed, ze weten hoe ik daarover denk. De beelden zijn openbaar, verbieden kan je niet. Ze kunnen ermee doen wat ze willen, maar netjes is het niet."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie