Cultuur & Media
VPRO

Alex Ploeg: 'Veel comedians hebben in plaats van een therapeut volle zalen'

foto: Diederick Bulstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Alex Ploeg: 'Veel comedians hebben in plaats van een therapeut volle zalen'

Je 'vermoordt' of 'sterft' op het podium, weet comedian Alex Ploeg. In zijn nieuwe voorstelling Ego fileert en ontleedt hij zichzelf op hilarische wijze: "Het is mooi om het publiek de innerlijke stem van een falende comedian te laten horen", vertelt hij in Nooit Meer Slapen.

Ego

Een grap die niet overkomt, is de grootste angst van een comedian. De innerlijke stem zegt dat je misschien niet goed genoeg bent. In Ego gaat Alex Ploeg op zoek naar de achterkant van alle bravoure. "De innerlijke stem hoor je de hele tijd door de voorstelling heen." En wel zo dat het publiek harder lacht om de innerlijke stem dan de comedian zelf, merkt Ploeg. Dat is precies wat hij voor ogen heeft met zijn nieuwe voorstelling.

"Zodra je angst toont, merkt het publiek dat. Daarom moet je overkomen alsof je alles onder controle hebt." Een mislukte grap mag én kan gebeuren, maar: "je moet die alfapositie wel behouden. Dan grijp je naar een publieksinteractie om iemand neer te halen. Het is mooi om het publiek de innerlijke stem van een falende comedian te laten horen."

Het is niets voor niets dat er maar twee opties zijn voor een comedian, vertelt Ploeg: "je vermoordt of je sterft. Er is niks pijnlijker dan een gefaalde grap."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onzekerheid

Hoort een comedian juist niet een reusachtige ego te hebben? "Wat ik veel zie en bij mijzelf ook herken, is een combinatie van hoog zelfvertrouwen en lage eigenwaarde. Je hebt vertrouwen in je kunnen. Tegelijkertijd haal je misschien je eigenwaarde op een ongezonde manier uit de erkenning van de mensen in de zaal."

Het lachen compenseert een gat of een gemis, ervaart Ploeg. "Comedians zijn altijd wel mensen met een diepe onzekerheid." Dat gevoel van een buitenbeentje zijn, wordt volgens Ploeg op een sociale manier gecompenseerd. "Ik probeer dingen weer oké te maken. Als er ruzie is, maak ik grappen om de spanning in te lossen. Dat is mijn grootste drijfveer."

Op het podium staan vult een soort onzekerheid aan voor de comedian. "Veel comedians hebben in plaats van een therapeut volle zalen. Dat wil je eigenlijk niet kwijtraken. Want zodra ik het kwijt ben, ben ik niet meer grappig."

Nooit Meer Slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie