Cultuur & Media
AVROTROS

Marianne Zwagerman: 'Ik vertolk de mening van 70 procent van de bevolking'

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Zwagerman: 'Ik vertolk de mening van 70 procent van de bevolking'

In Miss Podcast bespreken bekende Nederlanders de belangrijkste geluiden van hun leven. Voor schrijfster en columnist Marianne Zwagerman hoort Bruce Springsteen daar bij. En ze sprak openhartig over haar rol als opiniemaker en haar verleden bij De Telegraaf.

{podcast audio="125598" caption="#50 - Marianne Zwagerman recenseert De Dag" }

Marianne heeft een column bij De Telegraaf en bij BNR Nieuwsradio. Ze ziet de rol van columnisten en opiniemakers als een hele belangrijke. "Ik vertolk vaak de mening van mensen die dat zelf niet op die manier onder woorden kunnen brengen. (...) Die niet de verbale vermogens hebben om uit te leggen wat zij vinden van de actualiteit, waardoor hun stem helemaal niet wordt gehoord."

"Maar het is wel 70 procent van de Nederlandse bevolking en de beroepsbevolking. En die moffelen we dan een beetje weg om de verbaal sterken, de welbespraakten van dit land, die hebben dan de macht gegrepen. Ja, ik denk dat ik daar een belangrijke rol in heb, om de mening van die mensen ook gehoord te laten worden."

De Telegraaf

Zwagerman moest in 2009 afscheid nemen als directeur bij De Telegraaf toen de ziekte van Ménière bij haar werd vastgesteld. Een beslissing die haar zwaar viel. "Ik had echt een gebroken hart dat ik weg moest bij dat bedrijf, ik hield van dat bedrijf. Ik heb nog jarenlang een gebroken hart gehad. Ik kon er ook bijna niet langsrijden, want het zit langs de snelweg in Amsterdam. Dan reed ik een andere route want ik vond het te pijnlijk om daar langs te moeten rijden."

Dat ze nu na meer dan tien jaar weer terug is als columniste bij de krant voelt als een overwinning. "Het is bij een krant zo, je hebt de redactie en de rest van het bedrijf. De redactie, de mensen die daadwerkelijk de krant vol schrijven, die hebben een soort status aparte. De rest van het bedrijf, dat vinden zij maar ballast. Die mensen moeten maar gewoon lekker advertenties verkopen en zich verder nergens mee bemoeien."

"Ik was dat bedrijf binnengekomen via de verkeerde deur, via de commerciële deur, de deur van het management. Dus ik mocht me ook nooit bemoeien met de inhoud van de krant, dat is een Chinese Muur. En dat ik dus nu aan de andere kant van die muur ben gekomen, dat vind ik dus superleuk."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Daarnaast recenseren ze een bestaande podcast die bij de gast past. Miss Podcast is maandag- tot en met donderdagnacht te horen tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van iTunes, Google en de site van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie