Cultuur & Media
AVROTROS

Geen debatten tijdens reces in politiek Den Haag? Dit is absurd!

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen debatten tijdens reces in politiek Den Haag? Dit is absurd!

"De politieke partijen zouden juist nu hun controlerende functie goed moeten kunnen uitoefenen." Charlotte Nijs, politiek verslaggever van Hart van Nederland, vindt het onbegrijpelijk dat er geen debatten plaatsvinden tijdens het politieke reces.

{podcast audio="126954" caption="#68 - Charlotte Nijs recenseert Ik was jou" }

"De grote bedrijven gaan ook gewoon door. Natuurlijk heeft de Tweede Kamer een voorbeeldfunctie, dus het zou heel raar zijn als we daar opeengepakt met z'n allen gaan zitten, maar het gebouw is enorm dus je kunt er in meerdere zalen gepaste afstand houden. Er is zoveel aan de hand nu en dat er nu geen debatten plaatsvinden omdat het reces is, daar kan ik niet bij", zegt Charlotte Nijs in Miss Podcast.

Begrijpelijk en transparant

Als politiek verslaggever ziet ze het als haar taak om alles wat er in politiek Den Haag gebeurt, begrijpelijk en transparant te maken voor haar doelgroep en voor haar kijkers. Dus is ze niet bang om de basisvragen te stellen aan politici, die dat niet altijd makkelijk vinden.

"Laatst nog bij een corona persconferentie, toen begreep ik dat verhaal van die app niet en toen vroeg ik of dat met gps was en of de privacy wel gewaarborgd wordt. Dan zegt minister De Jonge 'dat denk ik wel, denk je niet?' Hij vindt dat dan een vervelende vraag, maar dat is wel wat ik op dat moment denk en waarvan ik denk dat de mensen thuis op de bank dat ook willen weten.

Jargonbubbel

Het blijft een uitdaging om de politiek zo begrijpelijk mogelijk uit te blijven leggen. "Laatst gebruikte ik in een uitzending van Hart van Nederland het woord 'equiperen'. Dan denk ik 'Nijs, wat is dat nou weer voor een woord? Dat snapt toch helemaal niemand, dat snap je zelf niet eens!' Maar dan heb ik zoveel in Den Haag gezeten en dan zit ik in een jargonbubbel en dan kan ik er wel even ziek van zijn dat ik dat woord heb gebruikt op SBS6."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Daarnaast recenseren ze een bestaande podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag- tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur te horen op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten ook te beluisteren in de podcastapps van Apple, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Stine Jensen
Luister hier naar de aflevering met Marcel van Roosmalen

Ster advertentie
Ster advertentie