Cultuur & Media
AVROTROS

Minister Ferd Grapperhaus: 'Mijn vrouw heeft me genomen voor de grijsgedraaide plaat die ik was'

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Ferd Grapperhaus: 'Mijn vrouw heeft me genomen voor de grijsgedraaide plaat die ik was'

"Ik denk dat ik het leven nu niet had aangekund als ik dat zo in mijn eentje had moeten doen." Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus vond na het overlijden van zijn eerste vrouw een nieuwe liefde. In Miss Podcast vertelde hij aan Mischa Blok wat dat voor hem betekent.

#235 - Mischa in gesprek met Ferdinand Grapperhaus - Miss Podcast

Het belangrijkste inzicht dat de minister heeft gehad op het gebied van de liefde? "Dat het je hele goede kanten van jezelf laat zien. Dat je boven jezelf uit kunt stijgen. In voor en in tegenspoed zeggen we bij een huwelijk, for better or for worse. Dat betekent ook trouw, ik denk dat als je met iemand trouwt, dan betekent dat ook als het niet goed gaat, ook als het tegenzit, dat je toch daar doorheen gaat met die ander."

De tegenspoed heeft Grapperhaus ook gekend. Na een ziekbed overleed zijn vrouw in 2016. "Met mijn eerste vrouw was het zo dat, we hebben een heel leven opgebouwd. En zij heeft mij in veel opzichten geboetseerd, en ik misschien op sommige punten haar ook."

Nieuwe liefde

Of de minister verwacht had om een nieuwe liefde tegen te komen? "Ik was enorm verbaasd. Ook omdat het iemand was die ik van vroeger wel kende, maar toen hadden we elkaar eigenlijk nooit zo in die zin meegemaakt. Ik ben er heel erg blij door verrast eerlijk gezegd. Ik denk dat ik het leven nu niet had aangekund als ik dat zo in mijn eentje had moeten doen."

Hij zong voor haar This Guy's In Love With You van Herb Alpert, een nummer dat zijn gevoel goed verwoordde. "Dat je toch weer heel erg verliefd op iemand kunt worden. En ik heb dat gezongen voor mijn huidige vrouw die, ja, hoe we dat nou eens zeggen? Die heeft mij genomen voor de toch wat grijsgedraaide plaat die ik al was."

Huwelijk

Grapperhaus trouwde afgelopen zomer met zijn vrouw. Daarna kreeg hij veel kritiek omdat duidelijk werd dat hij niet altijd de coronaregels had gevolgd. Hierdoor duurde het even voordat hij met plezier op het huwelijk kon terugkijken. "Het huwelijk zelf was aanzienlijk soberder dan wij hadden gezegd. We dachten eerst 'we gaan een groot feest geven met 100, 150 mensen'. Maar toen kwam corona. Toen hebben we het heel klein gedaan. Maar er zijn dingen niet goed gegaan. De beroemde foto met mijn schoonmoeder. Ja, daar zeg ik nu van, dat is gewoon niet goed gegaan. En dan kun je je voor je kop slaan, maar je moet wel gewoon weer verder in het leven."

Krediet

Ondanks de kritiek is hij niet opgestapt als minister van Justitie en Veiligheid. "Ik heb steeds gezegd, ik ga door. Ik heb me in de Tweede Kamer daarover verantwoord, dat was stevig. Maar men heeft gezegd: nou laat het maar zien, voordeel van de twijfel. Ik heb later wel, zowel uit de politiek als van journalisten begrepen: dat kwam echt omdat je eigenlijk wel veel krediet had. Maar ja, dat heb je nu opgenomen. Dus laat het maar zien."

Luister hier het interview met Ferdinand Grapperhaus terug:

#235 - Mischa in gesprek met Ferdinand Grapperhaus - Miss Podcast

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van Apple, Spotify, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier de aflevering met Dilan Yesilgöz
Luister hier de aflevering met Boris van der Ham

Ster advertentie
Ster advertentie