Cultuur & Media

Wereldberoemd, maar niet in eigen land

foto: Jasper Rietmanfoto: Jasper Rietman
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldberoemd, maar niet in eigen land

[VPRO] Stripmaker en illustrator Jasper Rietman is zo goed dat zijn tekeningen pronken naast opiniestukken in grote internationale kranten, zoals de Washington Post en de New York Times. Maar in Nederland is de 31-jarige nog niet zo bekend. Het gros van zijn illustraties maakt hij voor een Amerikaans en Brits publiek.

“Het begint allemaal met potlood, papier en gum,” vertelt hij bescheiden. De inkleuring gaat tegenwoordig wel digitaal, dat scheelt tijd. Met hulp van Photoshop creëert de illustrator de felle, voornamelijk primaire, kleuren.

Wereldberoemde illustrator Jasper Rietman

Eén van zijn favoriete illustraties is die van een Amerikaanse football-speler als een religieus icoon. Het werd geplaatst naast een artikel in de Washington Post. “Het artikel gaat erover dat steeds meer mensen naar een sportwedstrijd gaan en steeds minder mensen naar de kerk. En de vraag was of daar een verband tussen zit.''

Rietman houdt het niet alleen bij zijn huidige opdrachtgevers. Hij is ook bezig aan een boek. In zijn piepkleine studio heeft hij een tekening van maar liefst 7 meter. En dat wordt nog twee keer zo lang. “Je kunt het zien als één lange tekening. Het idee is dat je een vluchtelingenstroom vanuit een oorlogsgebied naar het Westen volgt.” Titel van dit boek wordt ‘Exodus’ en Rietman hoopt dat het begin volgend jaar gepubliceerd wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie