Cultuur & Media
AVROTROS

'Mensen groeien juist door fouten te maken, dat ontneem je ze met cancel culture'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mensen groeien juist door fouten te maken, dat ontneem je ze met cancel culture'

Voor het eerst sinds dit voorjaar is Bilal Wahib weer op de radio te horen geweest. 3FM-dj Sander Hoogendoorn heeft hem namelijk een tweede kans te geven en het nummer Tigers maandagochtend weer gedraaid. Na een totaal misplaatste grap met een minderjarige was Wahib op nationaal niveau 'gecanceld' en werd zijn muziek niet meer op Nederlandse radio gedraaid. "Wanneer die cancellation weer wordt teruggedraaid is voor elke radio-dj, redactie, of omroep een eigen keuze" vertelt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten in Blok&Toine.

Pluriformiteit

Er zijn geen richtlijnen over wanneer iemand gecanceld wordt of niet en voor hoe lang dat dan zou duren. Volgens Bruning moeten die er ook niet komen. "De kracht van de media is juist dat er veel verschillende meningen, stations, personen, omroepen, etc. zijn. Daarom moet er juist gezorgd worden dat er zelf keuzes gemaakt kunnen worden, ook als het gaat om cancel culture."

Een andere reden om geen regelgeving op te stellen over cancel culture is omdat dat simpelweg niet kan, vertelt Darryl Danchelo Osenga, woordkunstenaar en visual storyteller. Hij verloor vorig jaar binnen 72 uur de functie van het stadsdichterschap als gevolg van cancel culture. "Sommige mensen worden heel hard getroffen door cancel culture, andere veel korter of helemaal niet. Het is vreselijk maar er kan geen regelgeving over gemaakt worden. Wie mag er dan tenslotte bepalen wie er wel en niet gecanceld wordt?"

Cancel culture met terugwerkende kracht

Osenga vindt het wel erg dat er cancel culture met terugwerkende kracht plaatsvindt. "Ik werd gecanceld voor een stuk dat ik acht jaar geleden geschreven heb. Ik heb er spijt van dat ik die teksten toen geschreven heb, dat had ik nooit moeten doen, maar als iemand mij had willen cancelen hadden ze dat acht jaar geleden moeten doen.

"Voor Osenga was de cancel culture met terugwerkende kracht een heftige periode. "Alles lijkt te ontploffen, je telefoon, social media, er komt heel veel op je af. Je hebt ook het gevoel dat iedereen het weet en dat iedereen je verafschuwd. Het voelt als iets dat nooit meer weggaat, dat was mentaal heel zwaar."

Niet voor eeuwig gecanceld

Maar het duurt niet voor altijd. "Je kan mensen niet voor eeuwig cancelen, de woede ebt weg en mensen gaan weer rationeler denken. Het is jammer dat dat niet van tevoren wordt ingezien. Het rare aan cancelen is namelijk juist dat je mensen de kans op groei ontneemt, mensen leren namelijk door fouten te maken, dat kan niet meer door cancel culture."

Toch bekijkt Osenga de cancellation van vorig jaar ook vanuit de positieve kant. "In de toekomst hoop ik jongeren meer te leren over social media gebruik, ik ben namelijk hét voorbeeld van hoe je viral gaat met dingen die je acht jaar geleden hebt gezegd. Jongeren van nu kunnen over tien jaar bijvoorbeeld ook gecanceld worden door TikToks, tweets, posts, die ze nu in hun jonge jaren doen. Ik hoop ze te behoeden voor de fouten die ik gemaakt heb."

De macht van media om iemand te cancellen of de eer weer te herstellen

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie