Cultuur & Media
NOSNTR

Kerstmaal voor dak- en thuislozen door kerstactie: 'Mensen kwamen soms met kratten eten aan'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerstmaal voor dak- en thuislozen door kerstactie: 'Mensen kwamen soms met kratten eten aan'

In Breda heeft de 26-jarige Anne Theelen een mooie kerstactie bedacht om de kerst aangenamer te maken voor haar minderbedeelde stadsgenoten. Namelijk een kerst-kook-project. Anne riep mensen op om in aanloop naar de feestdagen zelf een maaltijd te koken voor dak- en thuislozen.

Kerst wat mooier maken voor dak- en thuislozen

Video niet beschikbaar

Optrommelen

Voor andere mensen klinkt het misschien als een hele operatie, maar Theelen vond het heel simpel. Nadat het idee vormde in haar hoofd, plaatste ze een oproepje op haar Instagram. Mensen konden zich daar aanmeldden voor de actie. "Als ze dat hadden gedaan, dan stuurde ik ze allerlei informatie toe. Denk dan aan: voor wie is het, wat kan je doen en waar kun je het naar toe brengen. Iedereen kon ook vanuit huis kijken vanuit de eigen portemonnee wat ze wilden doen en maken", vertelt ze in Nieuws en Co.

Koken

Uiteindelijk hebben maar liefst 200 mensen zich aangemeld voor de actie. Niet iedereen gaat koken voor kerst. "Er waren mensen die zeiden dat ze volgende week zouden gaan koken. Mensen kunnen het dan ook nog goed gebruiken." De mensen die deze week hadden gekookt haalden dan ook alles uit de kast. "Sommige mensen kwamen niet met één porties, ze kwamen dan echt met kratten eten aanzetten. Dat was echt top."

Er was ook een goede diversiteit in het eten dat geleverd werd door de deelnemers. Zo zag Theelen lasagne binnen komen, maar ook studenten die macaroni hadden gemaakt. "Je had ook mensen die zeven pannen roti hadden gekookt", legt ze uit.

foto: Anne Theelen

Een voorbeeld van wat er allemaal binnenkwam.

'Is dit echt voor mij?'

De dak- en thuislozen in Breda, waar het allemaal voor bedoeld was, waren super blij en verrast met het zelfgemaakte eten. Het eten werd geleverd bij een ontmoetingsplaats voor deze mensen. Er is één reactie die Theelen bij is gebleven. "Eén vrijwilliger zei dat er al maanden een negatieve sfeer hangt door corona, maar dat het sinds maandag alleen maar over bakjes gaat." Daarnaast was er ook niks verteld over de actie tegen de mensen. "Mensen kwamen binnen en die hadden een verrassing en die dachten dan echt: is dit voor mij?"

Smaakt naar meer

De kerstactie smaakt voor de initiatiefnemer zeker naar meer. Ze hoopt zelfs dat ze het hele jaar door dit soort acties kan opzetten.

Kerstmaal voor dak-en thuislozen door kerstactie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie