Cultuur & Media
KRO-NCRV

Youp van 't Hek: door 'Flappie' brak ik door als cabaretier

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Youp van 't Hek: door 'Flappie' brak ik door als cabaretier

Het liedje over een jongetje dat zijn konijntje voor zich op z’n bord ziet liggen, iedereen kent het kerstliedje van Youp van ’t Hek. Nu is Flappie gegoten in een klein prentenboekje. Een eerbetoon aan het nummer dat Van 't Hek op de kaart zette als cabaretier.

Video niet beschikbaar

Het werd gedraaid in het radioprogramma Langs de lijn. En zo werd Flappie ineens een hit, vertelt Van ’t Hek. Ineens, want hij had het liedje 6 jaar eerder geschreven. Daarvoor werd het nauwelijks opgemerkt. Het ging zo. "Mijn zusje zat bij een studentenvereniging. Ze had een soort cabaretfestivalletje en vertelde tegen de andere meisjes van haar dispuut: 'Ik heb een broertje en die wil cabaretier worden. We kunnen bij hem langsgaan.'"

Overleden konijn

Hij schepte op dat hij zelfs een liedje over een konijn kon maken. Van ’t Hek had net een boek van Biesheuvel gelezen, waarin iemand midden op zee vertelde dat z’n knaagdier was overleden, iets waar ‘ie met kerst achter kwam.

De cabaretier deed het en gaf het liedje nog een gekke twist. Want aan het eind van het liedje is niet alleen het konijnenhok leeg, maar ook vaders bed. "Ik zoek altijd naar een wending: om te lachen of te huilen, dat maakt me niet uit." In december staat hij er weer mee op het podium, samen met drie muzikanten.

Herkenbaar

Maar het is niet zo zeer het grappige dat mensen aanspreekt, maar de herkenbaarheid, denkt hij. "Ik denk dat veel mensen van mijn generatie het echt hebben meegemaakt of in hun familie zagen gebeuren." Hij hemzelf niet trouwens en hij heeft het thuis ook nooit durven proberen.

Flappie is hoe dan ook van betekenis geweest voor zijn carrière. "Het was eigenlijk het eerste liedje wat ik heb geschreven en wat meteen bij mensen aansloeg. Aan Flappie heb ik heel veel te danken. Daarmee werd ik voor het eerst een beetje cabaretier."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie