Cultuur & Media
VPRO

'De eerste Nederlandse Netflix-serie moest echt gestoord worden'

foto: Netflix, Aresfoto: Netflix, Ares
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De eerste Nederlandse Netflix-serie moest echt gestoord worden'

Giancarlo Sánchez groeide op in Leeuwarden. Verveelde zich als puber te pletter. En is nu één van Nederlandse meest talentvolle regisseurs. Hij maakte Horizon, Mocro Maffia, Joardy Season en nu de eerste, volledig Nederlandse Netflix-serie: Ares. Hij vertelt over de serie in Nooit Meer Slapen.

Regisseur Giancarlo Sanchez over Joardy Season en Netflix

Donkere bladzijdes

"In Amerika is geheimhouding bijna onderdeel geworden van de kijkervaring. Zij willen precies controleren wat de kijker weet, voordat de serie uitkomt." Hij mag daarom ook niet alles loslaten over de serie. Toch doet hij een klein boekje open.

Quote

Deze serie is bijna gewoon een hele lange film

Giancarlo Sánchez, regisseur

Ares zal gaan over de zwarte bladzijden van de Nederlandse geschiedenis. Meer geeft Giancarlo Sánchez niet weg. "Je zou kunnen zeggen dat er zoiets is als Nederlandse trots. Maar het is tijd om ook het alternatieve, donkere verhaal te vertellen. Het is tijd."

"De serie gaat over Rosa, een ijzersterke, jonge vrouw die wil studeren. Maar dan komt ze erachter dat er tweedeling bestaat tussen mensen die bij verenigingen en clubs zitten, en de rest. In het verhaal komt zij dan bij een heel exclusief genootschap. Misschien zelfs sektarisch, op een bepaalde manier. En dan begint het gelazer. En dan… dan moet je blijven kijken."

Video niet beschikbaar

De weg ernaar toe

"Ik was net afgestudeerd. En na het maken van heel veel videoclips en films over stoere jongens, maakte ik een film over een schoonspringster met een woedeprobleem: Horizon." Die film maakte hij in het talentenprogramma One Night Stand. "Ik ben heel blij dat we daarmee een Gouden Kalf wonnen."

"Netflix is zo gigantisch groot geworden. Ze kijken gewoon in elk land welke mensen geschikt zouden zijn. Ze zijn toen bij Pieter Kuijpers terecht gekomen. En uiteindelijk is het gewoon toeval.” Want zoals veel in het leven, was het ook toevallig dat ze bij Giancarlo uitkwamen. “En als je dan gevraagd wordt, dan denk je 'Wow. Dat is leuk!'"

Wat het nog leuker maakt is de creativiteit die de makers kwijt konden. "Je maakt wel een serie over een dame die een raar of geheimzinnig genootschap betreedt, maar je moet hem anders insteken om de kijker uit 2020 mee te kunnen krijgen. Netflix heeft niet zoveel interesse in een 'normale serie'. Het moest dus echt iets gestoords worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie