Cultuur & Media
AVROTROS

Solange Dekker: 'Discriminatie' bij transitie naar vrouw in het VUmc

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Solange Dekker: 'Discriminatie' bij transitie naar vrouw in het VUmc

"Dokteren en psychologen willen zien dat je kunt leven als het geslacht dat jij wilt zijn", vertelt trans vrouw Solange Dekker in MISCHA!. Maar volgens Dekker word je dan juist een stereotype in geduwd. Ze spreekt dan ook van 'discriminatie' toen ze bij het VUmc in transitie ging.

#156 - Solange Dekker - MISCHA!

Dekker merkte dat het lastig was groen licht te krijgen voor de transitie als je moeite had met die eisen. "Er zijn veel personen die non-binair zijn, of die zich niet helemaal man of vrouw voelen, of die zich misschien helemaal jongen voelen maar het nog wel leuk vinden om nagellak te dragen of lang haar willen hebben."

'Transgenderpersonen in hokje geduwd'

Doktoren en psychologen denken volgens haar erg in hokjes. "Maar kijk naar de stereotype Nederlander. Iedereen ziet er anders uit. Je hebt mannen met lang haar, vrouwen met kort haar. Mannen met nagellak, vrouwen die geen make-up dragen. Toch worden transgenderpersonen in een hokje geduwd. Dat is niet oké."

Dekker: "Ik ben de eerste trans vrouw die meedoet aan een missverkiezing en het grootste deel van Nederland vindt dat onzin. Ze snappen niet waarom dat nodig is, als er ook missverkiezingen zijn voor transgenders. Maar daar zit 't 'm nu juist in. Ik wil laten zien: ik ben een vrouw en ik kan ook meedoen."

Op sociale media wil Dekker een podium geven voor de rechten van transgenderpersonen. "Ik vind het belangrijk daar een steentje aan bij te dragen. Maar de echte verandering speelt zich af in de Tweede Kamer. Ik zie mezelf wel als leider van het land. Maar ik ben nog niet gevraagd, nee."

#156 - Solange Dekker - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie