Cultuur & Media
KRO-NCRV

Taalliefhebbers gezocht voor Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Taalliefhebbers gezocht voor Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Schrijf je apepokken of apenpokken en hoe schrijf je anti-va(x)xers eigenlijk? De Taalstaat (KRO-NCRV) is voor de komende editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal op zoek naar taalliefhebbers!

Dit najaar zullen luisteraars en taalliefhebbers live op NPO Radio 1 de strijd aangaan met een team van twintig prominenten. Om kans te maken op deelneming in die uitzending, kun je vast meedoen met het Spelspel dat deze zomer gespeeld wordt in De Taalstaat. Schrijf je hier in!

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Het dictee wordt dit najaar voor de vijfde keer georganiseerd. Afgelopen november werd Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen door de 20-jarige Suzanne Voets uit Utrecht met slechts drie fouten. Gemiddeld werden 19 fouten per persoon gemaakt.

Pieter Derks

Bij de prominenten kwam cabaretier Pieter Derks als beste uit de bus. Met vijf fouten liet Pieter andere BN’ers zoals de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, acteur Huub Stapel, cabaretier Ronald Snijders, boswachter/tv-presentator Tim Hogenbosch en het Nijmeegse Tweede Kamerlid Lisa Westerveld achter zich. De uitzending kwam verleden jaar live vanuit de bibliotheek van de Universiteit Nijmegen. Luisteraars kunnen daarnaast meeschrijven vanuit huis of bibliotheek tijdens de uitzending

De Taalstaat-presentator Frits Spits wil met het jaarlijkse dictee de liefde voor de Nederlandse taal vieren én mensen nog eens wijzen hoe belangrijk spelling is. "De spellingregels zijn de verkeersregels van de geschreven taal. Als we er ons niet aan houden, kan dat leiden tot woorddeuken en ontspoorzinnen."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie