Cultuur & Media

Will Koopman: 'Ik moet het leven opnieuw uitvinden'

NTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Will Koopman: 'Ik moet het leven opnieuw uitvinden'

Regisseur Will Koopman, bekend van Vrouwenvleugel, Baantjer en Gooische Vrouwen, komt met een nieuwe dramaserie: Oogappels. Daarin volgen we vier gezinnen in een middelgrote Nederlandse stad. De ouders leggen de lat voor zichzelf én hun oogappels hoog: het leven moet vooral perfect zijn. Daarover vertelt ze in Kunststof.

Koopman heeft succesvolle series op haar naam staan. Toch is de start van een nieuwe serie spannend. Koopman: "Ik vind het heel eng. Ik hoop dat het allemaal lukt en dat mensen het leuk vinden. Je kunt op Twitter snel zien hoe een serie valt. Ik heb me nu voorgenomen om bij de eerste uitzending donderdag niet op Twitter te kijken, omdat ik het zó spannend vind."

Quote

Opvoeden is echt heel ingewikkeld

Will Koopman

Over opvoeden

Koopman weet zelf hoe ingewikkeld opvoeden kan zijn. Over de opvoeding van haar zoon zegt ze: "Wij hebben het vast ook niet zo goed gedaan. Mijn man Lex en ik waren het soms ook zeker niet eens met elkaar over de opvoeding. Lex was meer beschermend, ik kon ook heus wel nachten wakker liggen, maar Lex had dat sterker. Ik was meer van laat het gaan, we zien het wel."

Haar man overleed na een kort ziekbed in september 2017. Lex en Will waren 36 jaar bij elkaar. Koopman: "Dan moet je het leven opnieuw uitvinden. En dat ben ik eigenlijk nog steeds aan het doen, want het is nog heel kort geleden. Ik weet eigenlijk ook nog helemaal niet hoe ik het ga doen, ik laat het maar op me af komen. Ik moet nog zijn hele kamer opruimen. Ik heb nog helemaal niets gedaan. Ik kijk ernaar en denk, oh ja ik moet nu papieren gaan uitzoeken. Het lukt me allemaal nog niet."

Quote

Ik leef nu met de dag

Will Koopman

Koopman: "Je mist iemand verschrikkelijk. Ook in het werk. Het werk is af en toe ook zo heftig. Het is fijn om er over te kunnen praten met iemand die precies weet hoe het is. Deze periode vind ik echt intenser dan daarvoor. Je wordt sensitiever. Ik moet om veel meer dingen huilen bijvoorbeeld. Het is wel goed. Het moet eruit."

"Het perspectief is wel veranderd", vertelt Koopman. "Ik leef met de dag merk ik nu. Ik heb nog wel een drive om mooie dingen te maken, dat is fijn. En ik werk harder dan ooit. Er is geen denken aan dat ik rustiger aan ga doen."

Oogappels is vanaf 24 januari te zien, tien weken op donderdag om 20.30 uur op NPO 1.

Kijk hier het hele interview terug.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie