Cultuur & Media
NOSNTR

Documentaire ‘De Bellers’ laat zien hoe erg de eerste coronagolf was

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire ‘De Bellers’ laat zien hoe erg de eerste coronagolf was

Zaterdag gaat op het Nederlands Film Festival de documentaire ‘de bellers’ in première. De film volgt vier bellers uit het IC-support team van het UMC in Amsterdam. Zij bellen dagelijks de familie van doodzieke patiënten.

Documentairemakers Meral Uslu en Maria Kok kwamen tijdens de eerste coronagolf terecht in het UMC. Daar kwamen ze het IC-support team tegen en waren zo onder de indruk dat ze besloten om dit team te volgen. “De artsen belden echt elke dag. De ene dag waren de patiënten stabiel goed en de volgende dag stabiel slecht. Zij waren de enige levenslijn naar de families toe”, vertelt Uslu in Nieuws en Co.

Documentaire 'De Bellers' laat zien hoe erg de eerste coronagolf was

Een van de bellers was Monique Steegers. Zij herinnert zich nog wat voor een impact het bellen had op haar en haar collega’s. “Het waren hele onzekere tijdens voor iedereen in het ziekenhuis. De IC zat echt bomvol. De artsen en verpleegkundigen hadden geen tijd om te bellen.” Zij en een aantal collega’s hebben daarna besloten om toch tijd te maken voor deze zware, maar nodige gesprekken.

Tol

Deze taak vereiste wel veel van het team. “We hadden onze eigen patiënten, maar deze mensen werden ook jouw patiënten”, legt Steegers uit. Het team belde elke dag met de familie om ze op de hoogte te houden van de status van hun geliefde. Dat zorgde ook voor een sterke band. “Je leeft zo met die patiënten mee en elke dag bel je met de familieleden. Het voelde dan ook een beetje alsof we familie werden.”

De film

Steegers en haar collega’s hebben de film al gezien. Het bekijken van de film was erg indrukwekkend voor het IC-support team. “Ik was echt diep geraakt. We hadden een soort van herbeleving van hoe dramatisch die tijd was.” Maar Steegers én Uslu zijn vooral heel dankbaar voor de families, die toestemming hebben gegeven om zich te laten volgen en filmen voor de documentaire.

De Documentaire ‘De Bellers’ is vanaf zaterdag te zien op het Nederlands Film Festival.

Ster advertentie
Ster advertentie