Cultuur & Media
NTR

Anneke van Giersbergen: 'Ik ging met tegenzin in een hutje op de hei zitten'

foto: Anneke van Giersbergenfoto: Anneke van Giersbergen
  1. Nieuwschevron right
  2. Anneke van Giersbergen: 'Ik ging met tegenzin in een hutje op de hei zitten'

Anneke van Giersbergen zit al meer dan 25 jaar in het vak en was lange tijd de zangeres van de internationaal vermaarde metalband The Gathering. De laatste jaren is ze vooral druk met haar solo projecten. In Kunststof vertelt ze over haar nieuwe en zeer persoonlijke solo-album The Darkest Skies are the Brightest.

The Darkest Skies are the Brightest

"Ik ging met tegenzin in een hutje op de hei zitten", vertelt Van Giersbergen. "Meestal schrijf ik op tour, in vliegtuigen en overal waar mensen zijn. Dat inspireerde mij, dacht ik... Maar dit keer zat ik alleen in een piepklein huisje en moest ik mijn hoofd leegmaken. Het was heel intensief, niks anders dan schrijven en wandelen.

Een liedje komt door je heen. Soms schrijf je een tekst waarvan je later pas begrijpt waarover je het hebt gehad. Dan ga je doorgronden wat je eigenlijk hebt gezegd. Vaak in de sluimerslaap kwam ik op goede ideeën. Dan zong ik wat in of schreef ik teksten in het begin van de nacht. Ik kan een luikje open zetten en aan de kosmos vragen: mag ik ideeën?"

'Ik noem het zelf een kantje boord-plaat'

Het inmiddels weer opgetrokken onweer in haar huwelijk met drummer en manager Rob Snijders en heeft geleid tot het nieuwe grotendeels akoestische album 'The Darkest Skies Are The Brightest'. Al meer dan 25 jaar zijn ze samen, maar het had niet veel gescheeld of het was een afscheidsplaat geworden. "We hadden niet in de gaten dat het niet lekker ging. Toen we erachter kwamen waren we al best ver heen, maar we hadden wel heel sterk het gevoel: er zit nog heel veel liefde. We hebben een gezin met een zoon van zestien, dus er was eigenlijk genoeg om voor te knokken."

Anneke en haar man besloten een datum te prikken waarop ze zouden beslissen samen door te gaan of niet. Daarna gooiden de twee het roer bewust om en hebben ze een half jaar de tijd genomen voor elkaar. "We hebben alles gedaan wat we zouden moeten doen. Boeken lezen, naar een coach gaan, veel praten. Af en toe een date, samen whisky drinken en wandelen. We hadden een dik half jaar, maar voor die tijd waren we al oké."

Het broederschap van zwarte schapen

Ondanks haar soloprojecten zit de liefde voor metal er nog steeds in. "De metalscene is een groep mensen die zich soms door de maatschappij niet geaccepteerd voelt. Het is een broederschap van zwarte schapen. Soms worden we niet begrepen, maar we begrijpen elkaar wel. Als ik optreed voor die groep mensen word ik begrepen en dat vind ik bijzonder fijn."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie