Cultuur & Media

Het Nederlandse voedselprobleem: wij willen veel voor weinig

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Nederlandse voedselprobleem: wij willen veel voor weinig

[NTR] De boerensector staat onder grote druk. Regelgeving vanuit de overheid, klimaatverandering, een uitgeputte bodem, dierenwelzijn en te lage prijzen maken dit onderwerp is actueler dan ooit. Daarom raadt presentator Menno Bentveld in de NPO Radio 1 boekenpodcast het boek Nieuw Boeren van Kees Kooman aan: over boeren die de transitie naar een nieuwe landbouw hebben ingezet.

Menno Bentveld over Nieuwe Boeren

Menno vertelt: "Even een korte geschiedenisles. Na de Tweede Wereldoorlog is Nederland wereldkampioen voedselproductie geworden. Wij zijn de beste van de wereld; wij krijgen het meest uit onze grond en uit onze middelen. Superboeren zijn we geworden de afgelopen halve eeuw."

"Maar dat is ten koste gegaan van onze natuur, ons milieu en eigenlijk ook onze boeren zelf. Want zij hebben leningen bij de bank en moeten steeds maar meer produceren. Dat is een beetje het Europese systeem: als je wilt overleven moet je meer produceren."

Quote

Nederlanders willen een kar vol eten voor zo min mogelijk geld

Menno Bentveld

"Dit is wat wij hebben laten gebeuren in een halve eeuw: Nederlanders willen een kar vol eten voor zo min mogelijk geld", vervolgt Menno. "Van alle Europese landen geven wij het laagste percentage van ons loon uit aan ons voedsel. Wij willen veel voor weinig. Het is bij ons veel te goedkoop.

Er moet een omslag plaatsvinden en daar gaat dit verhaal over. Dit boek gaat over tien families; tien gangbare boeren. En die maken allemaal de transitie door naar meer verduurzaming. Om te laten zien: het kan ook anders. Het is echt een groep normale, klassieke boeren, die nu keihard tegen grenzen aanlopen en zien: het kan gewoon niet anders."

Quote

We zitten met z’n allen in een systeem waarin we de hele boel naar de klote helpen

Menno Bentveld

Menno is enthousiast: "Het zijn prachtige voorbeelden van mensen die anders zijn gaan denken. Er zijn allerlei manieren om het beter te doen. Je kunt juist geld verdienen door die verandering. Het boek is eigenlijk voor iedereen interessant, iedereen die nu het nieuws volgt, die eet en drinkt en dingen koopt. Het is verschrikkelijk goed geschreven. Kees Kooman neemt je echt mee naar die boerenbedrijven."

Boekenpodcast

Benieuwd welke boeken nog meer besproken worden? Luister dan de podcast op de NPO Radio 1 website, app, of via je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie