Cultuur & Media
NTR

'Ronnie Flex maakt veel, veel meer dan hij ooit zal uitbrengen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ronnie Flex maakt veel, veel meer dan hij ooit zal uitbrengen'

"Ronnie Flex is heel charmant. Hij komt met heel veel weg", vertelt Leon Verdonschot in Kunststof over de muzikant en rapper. Drie jaar lang volgde de journalist Ronnie Flex tijdens repetities, studiosessies, optredens en sprak veelvuldig met hem en de belangrijke mensen op hem heen. Dit alles komt samen in de biografie Ronnie. "Ik hoorde meteen hoe groot zijn talent is en hoe serieus hij zijn muziek neemt. Daar was ik vooral heel nieuwsgierig naar."

Leon Verdonschot, schrijver en journalist - Kunststof

Drie jaar lang achter Ronnie aan

Hoe leer je Ronnie Flex, al tien jaar aan de top van de Nederlandse hiphop en popmuziek, het beste kennen? Door met hem mee te gaan, overal en nergens heen. Mee op tour, in kleedkamers, clubs en theaters. Mee naar de gym, met kinderuitjes, naar huis, naar festivals, bij besprekingen, tijdens interviews, in de studio en naar de rechter. Dat is wat Leon Verdonschot de afgelopen drie jaar deed. Kijken en luisteren naar Ronnie, en spreken met iedereen om hem heen. Van zijn vrienden tot zijn moeder, van zijn opa en oma tot zijn bandleden.

Zelfkritisch

"Er is een aantal nummers waarin hij vooral zijn eenzaamheid en zijn plek in de wereld onderzocht. Daar staan eigenlijk de mooiste teksten op. Dat vind ik de interessantste kant van Ronnie. Vooral in combinatie met die uitbundige feest- en clubkant", vertelt Verdonschot. Hij ontdekte alles van Ronnie; van zijn creativiteit, charmes en onhebbelijkheden tot zijn ambities en twijfels. "Hij is een ongelooflijk getalenteerde, muzikale jongen."

"De onvoorwaardelijke toewijding aan zijn muziek", vindt hij inspirerend aan de muzikant. "Net als veel artiesten kan Ronnie heel erg twijfelen aan zijn werk, of het goed genoeg is. Omdat je bang bent voor het oordeel van de buitenwereld, ga je dat voor zijn door je eigen werk heel streng te beoordelen. Ronnie gooit extreem veel weg. Hij stelt hoge eigen aan zichzelf, hij is ongelooflijk kritisch. Hij maakt veel, veel meer dan hij ooit zal uitbrengen."

'De term conflictvermijdend is voor Ronnie uitgevonden'

Verdonschot: "Ronnie heeft een zeldzame combinatie waarin hij aan de ene kant totaal zichzelf is en zich vrij weinig laat leiden door wat andere mensen van hem vinden, en tegelijk is hij heel gevoelig voor het oordeel van anderen. Daar zit een enorme spanning. Hij gaat conflicten graag uit de weg, daarin is hij een soort pleaser. De term conflictvermijdend is wel voor hem uitgevonden.

Ik vind het interessant wat er dan gebeurt; hoe je omgeving daarmee omgaat. Want je kunt zelf wel conflictvermijdend zijn, maar dat wil niet zeggen dat anderen conflicten met jou uit de weg gaan. Toch is dat een beetje wat er dan gebeurt."

Ook Leon ging confrontaties met hem uit de weg. "Ik kreeg hetzelfde gevoel als zijn moeder, zijn manager, zijn vorige manager en zijn bandleden; dat er een reden is dat hij conflictvermijdend is. Hij is er eigenlijk te gevoelig voor is. Als je boos op hem wordt dan schrikt hij bijna weg." Om dat te vermijden accepteert zijn omgeving veel van zijn onhebbelijkheden; te laat komen of zelfs helemaal niet op komen dagen bij afspraken. "Hij komt ook met veel weg omdat hij ongelooflijk charmant is. Dat zegt zijn moeder ook."

foto: Leon Verdonschot

Journalist en schrijver Leon Verdonschot

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie