Cultuur & Media
EONOS

Hoe Joris Linssen een levensgevaarlijke zwemtocht in de Waal overleefde

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Joris Linssen een levensgevaarlijke zwemtocht in de Waal overleefde

In zijn nieuwe boek deelt presentator Joris Linssen allerlei levenslessen. Achter de titel 'Als je met de stroom meegaat, sta je zelf stil' zit een bijzonder verhaal, zo vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken. Hij overleefde een gevaarlijke zwemtocht in de Waal.

Joris Linssen over nieuwe boek 'Als je met de stroom meegaat, sta je zelf stil'

Voor het programma Joris’ Showroom ontmoette Linssen de inmiddels 83-jarige Henk, die met zijn vijf honden in de uiterwaarden van de Waal woonde nadat hij zijn huis was uitgezet. "Hij zwom vaak in de Waal, waar die enorme schepen voorbijkomen en de politie constant oplet of er geen studenten verdrinken die dronken te water zijn geraakt", vertelt Linssen.

"Hij kwam echt met een noodgang voorbij gezwommen en achteraf vroeg ik: is dat niet levensgevaarlijk? En toen zei hij: dat valt wel mee, want als je met de stroom meegaat, dan sta je zelf stil." Linssen vond het erg filosofisch klinken: "Als je altijd de weg van de minste weerstand kiest, dan kom je eigenlijk nooit vooruit. Maar ik vroeg me wel af: hoe kan het dat het zo voelt, dat je stilstaat? En toen zei hij: spring er zelf in!"

Nirwana

Linssen besloot het te doen, omdat hij Henk vertrouwde. "Ik heb mijn kleren uitgedaan en ik ben in mijn onderbroek de Waal in gegaan." Met veel moeite zwom Linssen van de kant af, naar waar de stroming sterk was. "Henk zei: ga gewoon op je rug liggen, laat je meevoeren, niet in paniek raken. Als ik op een fluitje blaas moet je snel naar een pier zwemmen."

Eenmaal op zijn rug was het geweldig, vertelt hij: "Het was alsof ik in een soort nirwana was! Het water was glad, het was rustig, het was hemels! En toen hoorde ik ineens dat fluitje. Dus ik zwom met veel moeite naar de pier, waar ik door een soort onzichtbare hand aan land werd geduwd. Er was een soort onderstroom, een draaikolk, die me hielp. Druipend kwam ik eruit. Henk en ik vielen in een innige omhelzing en een vriendschap was geboren. En de titel van een boek!"

Geen beelden van

Omdat hij wilde het niet als showdingetje wilde doen, besloot Linssen zijn cameraman te vragen om het niet te filmen. “Misschien was het een soort ijdelheid, dat ik niet in mijn onderbroek in beeld wilde, maar ik denk dat het er vooral om ging dat ik niet de show van Henk wilde stelen.”

Welke levensles haalt Linssen hieruit? “Het is altijd goed om in een flow te zitten, met de stroom mee te gaan, maar als het meer energie gaat kosten dan het oplevert, moet je uit die stroom zien te komen. Je moet heel goed opletten wanneer het fluitje gaat, filosofisch gesproken, en dan moet je naar een andere flow.”

Ster advertentie
Ster advertentie