Cultuur & Media

Zonder carnaval zit zangeres Marleen achter de receptie

foto: Latulaconga photographyfoto: Latulaconga photography
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonder carnaval zit zangeres Marleen achter de receptie

[KRO-NCRV] Geen grote parades, en al helemaal niet meer met z'n honderden achter elkaar in de polonaise. Dat corona en carnaval geen goede combinatie zijn, is inmiddels wel duidelijk. Maar wat doet de afgelasting met de levensvreugde, de sociale verbinding, de gemeenschap en het ondernemerschap? Sander de Heer onderzoekt het in de podcastserie Alleen Carnaval van KRO-NCRV.

Video niet beschikbaar

Sander de Heer is opgegroeid in Maastricht en woont nu 25 jaar in de Randstad. Jaarlijks reist hij naar het zuiden om carnaval niet te missen. Toen hij hoorde dat de grote carnavalsverenigingen al hun activiteiten hadden gecanceld, kreeg hij tranen in zijn ogen. "Carnaval kun je niet schrappen, dat is een gevoel, een cultuur, een traditie." In zijn podcast onderzoekt hij het gemis van carnaval.

Voor de Limburgse zangeres Marleen Rutten veranderde haar hele leven door de coronacrisis. Sinds 2018 leeft ze van muziekoptredens in het carnavalsgenre. Na een talentenjacht in 2011 ging het al snel van tien optredens in een jaar naar nu zeker 230 per jaar. Na de elfde van de elfde gaat ze ieder weekend van optreden naar optreden.

Een baan zoeken

Zingen voor een hossend en meezingend publiek zit er niet meer in. Het podium heeft ze ingeruild voor een baan als receptiemedewerker. En dat is wel even wennen, die stilte. "Het is niet alleen het financiële dat weggevallen is, maar ook de aandacht en de fans, het gevoel tijdens de optredens. Normaal zie je die mensen iedere week."

Voor Marleen gaat het optreden het hele jaar door. Zo staat ze ook op braderieën en zingt ze Duitse schlagers. Na carnaval vorig jaar nam ze net als andere jaren een weekje vrij om bij te komen. "Dat werd toen twee weken en drie weken." Van optreden is het sindsdien niet meer gekomen.

Oude optredens

Zou het ooit weer zover komen? "Toevallig keek ik laatst nog een concert terug. Het is moeilijk voor te stellen dat dat nog maar een jaar geleden is en mensen zo op elkaar stonden. Mensen zijn gereserveerder, lopen met een boog om je heen. Ik ben wel benieuwd hoe dat gaat als er feestjes zijn straks."

#4 - Daar komt de prins - Alleen Carnaval

Alleen Carnaval, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1, is vanaf nu te beluisteren via Spotify, iTunes, de bekende podcastapps en de NPO Radio 1-app. Beluister hier alle afleveringen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie