Cultuur & Media
MAX

Mick van Wely: 'Misdaad is geen amusement'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Mick van Wely: 'Misdaad is geen amusement'

Misdaadjournalist Mick van Wely schrijft al jaren voor de Telegraaf, maar sinds kort is hij ook een vast gezicht in het nieuwe RTL 5-programma Crime Desk. Hij stoort zich aan de kritiek op crime-tv dat het amusement zou zijn. "Misdaad raakt alle facetten van onze samenleving."

Dat zei Van Wely zondag op De Perstribune van MAX. "Er is een verschil tussen entertainment of amusement en iets dat spannend is om naar te kijken." Van Wely vindt het belangrijk dat zaken worden opgelost en televisie kan daar een hulpmiddel in zijn. Wanneer hij een grens over zou gaan en het wel als entertainment neer zou zetten weet Van Wely niet. "Ik zit niet meteen aan dat soort dingen te denken. Uiteindelijk is alles sensationeel te maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fascinatie voor de onderwereld

Al op jonge leeftijd kende Mick van Wely een fascinatie voor de onderwereld. In zijn studententijd ging hij in een fout café werken waar veel criminelen kwamen. Met zijn rustige karakter maakte Van Wely indruk. Eén crimineel zei zelfs dat Van Wely het ver zou kunnen schoppen in de onderwereld, maar hij heeft zich nooit op het verkeerde pad begeven. "Ik zag heel snel de nadelen dus ik heb zelf nooit iets verkeerds gedaan, maar ik was wel gefascineerd door het foute." In die tijd had Van Wely ook een paar foute vrienden. Als tip in het café kreeg hij nog mee dat als er geschoten werd hij gewoon moest bukken achter de bar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Misdaadjournalist

Het leven als misdaadjournalist gaat ook niet altijd over rozen. Van Wely kijkt vaak om zich heen en is altijd alert op mogelijk gevaar. Desondanks zou hij geen ander beroep willen uitoefenen. Hij is ook kritisch op sommige collega's. "Soms heb ik wel eens het idee dat iemand te veel afhankelijk is van één bron. Je moet uitkijken dat je geen goedmakertje schrijft voor de informatie die je krijgt", legt hij uit. "Ik probeer heel erg de balans te vinden tussen de informatie die ik krijg van bijvoorbeeld advocaten en officieren."

Eén scoop die Van Wely recent had was de zaak van Ajax-voetballer Quincy Promes die verdacht wordt van betrokkenheid bij een steekpartij. Hij noemt dat een lastig verhaal op journalistiek vlak. "Het is toch een bekend persoon." Maar de bronnen waren voor Van Wely betrouwbaar genoeg om het verhaal naar buiten te brengen.

Mick van Wely is elke maandagavond om 20:30 uur te zien in het programma Crime Desk op RTL 5.

De Perstribune: Mick van WelyDownload de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie