Cultuur & Media

Iedere dag een protestlied voor een 'Trump-free America'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Iedere dag een protestlied voor een 'Trump-free America'

[VPRO] “Donald Trump makes me wanna smoke crack. Go to Canada and never come back,” het is een zin uit één van de anti-Trump protestliederen die te vinden zijn op de website 30 Days, 30 Songs. Aimee Mann heeft al van zich laten horen, net als Moby en Franz Ferdinand. De teller staat nu op vijftien liedjes, met nog vijftien dagen te gaan is de vraag: welke artiesten zullen nog meer van zich laten horen?

Schrijver Dave Eggers kwam op het idee toen hij op een vliegveld Donald Trump - die toen nog op campagne was- stond op te wachten. Er werd muziek gedraaid van Bruce Springsteen en Elton John: geen van deze musici staan achter Trump, wist de schrijver. Het was hoog tijd voor een opleving van het protestlied, bedacht Eggers daarom.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met een uitgebreid netwerk van musicerende vrienden zette Eggers zijn plan door. Op de site is te lezen wat het idee is: ‘a Trump-free America’. Volgens Jan Douwe Kroeske, dit weekend te gast bij NPO Radio 1, is de protestsong eigenlijk nooit weggeweest: “De protestsong anno 2016 is alleen wel van een ander kaliber dan in de sixties. Als je het vergelijkt met Bob Dylan, of als je kijkt naar wat Nina Simone heeft losgemaakt in de wereld van de soul, maar ook in de maatschappij zelf. Dat is legendarisch geweest.”

Er staan nu al pareltjes op de lijst van Eggers, vindt Douwe Kroeske. Nummers die zeker na de verkiezingen ook nog de moeite waard zijn om te beluisteren. Hij verwacht dat op dag 30 Bruce Springsteen- ook wel The Boss- met een nummer zal komen: “Als hij niet meedoet aan de lijst heeft hij geen ballen.”

Een paar pareltjes

Death Cab for Cutie kwam op de eerste dag met het nummer ‘Million Dollar Loan’. De zanger Ben Gibbard gaat in dit nummer in op een anekdote van Trump uit het eerste presidentiële debat, hierin stelt Trump dat hij zijn bedrijf is gestart met ‘a million dollar loan’ van zijn vader. Gibbard vergroot dit gegeven uit en neemt Trump zo flink op de hak. En Bhi Bhiman maakte het nummer 'With love from Russia': in de clip zie je een zoenende Donald Trump met Vladimir Putin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar er zijn ook bands die ‘oudjes’ uit de kast hebben getrokken, zo heeft REM een nummer van zo’n twintig jaar geleden aan de lijst toegevoegd: World Leader. En het nummer The Temptation of Adam van Josh Ritter verscheen tien jaar geleden.

Tegen Trump, maar ook tegen Clinton

Dave Eggers zegt niet te geloven met zijn liedjes-actie potentiële Trump-kiezers over te halen om toch op Clinton te stemmen. Dat is toch echt een brug te ver. Hij probeert vooral om eventuele twijfelaars aan Hillary Clinton - mensen die bijvoorbeeld eigenlijk de voorkeur gaven aan Bernie Sanders- te overtuigen van het belang om 8 november tóch te gaan stemmen.

Op de site schrijft hij: “Voor diegenen die Clinton oninteressant vinden, dat is prima en begrijpelijk. Maar je hoeft niet verliefd te worden op een kandidaat. Dit is geen romance. We kiezen de leider van het meest machtige land ter wereld.”

Ster advertentie
Ster advertentie