Cultuur & Media
NTR

Saskia Noort: 'Ik moet dingen opschrijven om ze te begrijpen'

foto: ANP - Arie Kievitfoto: ANP - Arie Kievit
  1. Nieuwschevron right
  2. Saskia Noort: 'Ik moet dingen opschrijven om ze te begrijpen'

Thrillerauteur Saskia Noort schreef een nieuwe roman, Stromboli, over een succesvolle schrijfster die na het stranden van haar huwelijk in retraite gaat bij een goeroe op het vulkaaneiland Stromboli. Ook daar rommelt het. Schrijver Kluun vindt het boek het beste wat Noort heeft geschreven. De nieuwe talkshow M van Margriet van der Linden nam het als eerste titel op in M’s Boekenclub. In Kunststof praat presentator Jellie Brouwer met Saskia Noort over de thema’s in Stromboli, de ervaring met seksueel geweld in haar jeugd, haar sterrenstatus, haar columns en haar rol in het #MeToo-debat.

Video niet beschikbaar

Stromboli is een roman, maar wel met elementen die Noort zelf heeft meegemaakt. In het boek gaat Noort terug naar twee persoonlijke ervaringen: haar verkrachting op 14-jarige leeftijd en haar scheiding van kunstenaar Marcel Schellekens.

'Ik wil mijn verhaal bewaken'

Noort is razend populair, maar heeft zelf een nogal dubbele relatie tot haar sterrenstatus: "RTL Boulevard komt, dus je gooit even alles in de uitverkoop, maar daarna wil ik wel weer mijn leven voor mijzelf hebben. Ik wil natuurlijk ook mijn verhaal bewaken en ik wil ook niet dat dat in de uitverkoop komt. Of dat het alleen maar gaat over het realiteitsgehalte van mijn boeken of mijn leven. En tegelijkertijd wil je een zo groot mogelijk publiek bereiken. Het grote publiek zit onder andere ook daar [bij RTL Boulevard]." Mannen zijn daar volgens haar een stuk terughoudender in. "Ik ben veel te lief, te pleaserig."

Krachtig optreden in #MeToo-debat

Stromboli opent met een heftige verkrachtingsscene, die sterke overeenkomsten vertoont met wat Noort in de media schreef over haar eigen verkrachting. In eerste instantie ging het boek over een echtscheiding, iets waar Noort twaalf jaar geleden zelf middenin zat. "Ik moet altijd dingen opschrijven om ze te begrijpen." Door erover te schrijven begreep zij ook waarom hoofdpersoon Sarah haar man niet dichtbij kan laten komen: "Er is natuurlijk een reden voor waarom zij zo is."

Toen zij aan haar roman werkte brak de #MeToo-affaire in alle hevigheid los. Noort reageerde met een fel stuk in de Volkskrant, waarin zij vrouwen opriep met hun verhaal naar buiten te komen. Toen wist zij: "Ik moet dit in het boek verwerken. Door Sarah dit drama te geven, begrijp je ook alle mensen eromheen. Daardoor werd het verhaal echt rond."

Voor de lezer wordt daarmee duidelijk hoe bepalend zo’n traumatische ervaring is voor de rest van een leven. "Door het te vertellen ga je het zelf meer begrijpen. Het is een proces dat echt nodig is om iets te verwerken. Het staat nu best ver van mij af. Als ik er nu naar kijk heb ik er geen echte emotie meer bij. Ik denk wel dat ik het daarom kon schrijven."

Video niet beschikbaar

Deze dag duurt niet voor altijd

Het nummer You Know van de Nederlandse band Johan is één van de motto’s in de roman geworden. Eén zin daaruit is ook Noorts levensmotto. De zin 'This day won’t last forever' is op verschillende manieren te interpreteren: "Ook de mooie dingen gaan voorbij, dus geniet ervan. Aan de andere kant, als het niet zo leuk is, gaat dat ook weer voorbij."

Details over haarzelf

Noort benadrukt dat Stromboli geen autobiografie is. "Het is fictie waarin ik elementen heb verwerkt die ik zelf heb meegemaakt. Daardoor kan ik in mijzelf zoeken naar woorden om onder woorden te brengen wat je dan meemaakt. Je gebruikt natuurlijk wel net dat detail van jezelf waardoor het echt lijkt."

Quote

Wat wij moeten doen is met jongens praten. Dat heeft niks met heksenjacht te maken. Dat is gewoon opvoeding

Saskia Noort

Praat met jongens

De moeder van Noort vond het heftig om bepaalde dingen in Stromboli te lezen en hoopt dat het boek oproept tot praten: "Vertel het in godsnaam. Je beschadigt jezelf met zwijgen." Noort deelde haar eigen ervaring en zorgen met haar dochter toen deze 14 was. "Je kan het als ouders niet voorkomen. Wat wij moeten doen is met jongens praten. Dat zijn toch doorgaans degenen die dit doen. Dat heeft niks met heksenjacht te maken. Dat is gewoon opvoeding."

Stel je vraag aan Saskia Noort

- Margriet van der Linden koos het boek Stromboli voor de Boekenclub in haar nieuwe talkshow M. Wat vinden de lezers van de nieuwe roman van Saskia Noort? En wat zouden zij de schrijfster willen vragen? Op maandag 28 mei is Saskia Noort te gast in de uitzending.

- Saskia Noort over haar roman Stromboli

- Corine Koole interviewt Saskia Noort bij de presentatie van Stromboli

- Website Saskia Noort met meer video's

- Saskia Noort te gast in Kunststof op 31 mei 2004

Ster advertentie
Ster advertentie