Cultuur & Media
NTR

Thomas Rueb: 'Angst maakt kwetsbaar en kwetsbaar maakt beïnvloedbaar'

foto: Dag Magfoto: Dag Mag
  1. Nieuwschevron right
  2. Thomas Rueb: 'Angst maakt kwetsbaar en kwetsbaar maakt beïnvloedbaar'

Thomas Rueb is schrijver, presentator en verslaggever bij NRC. Zijn bestseller over Syriëganger Laura H. won de Brusseprijs in 2019, werd een podcast, toneelstuk en zal een tv-serie worden. Momenteel is Rueb wekelijks te zien als een van de presentatoren in het nieuwe KRO-NCRV programma Propaganda. Hierin gaan vier jonge onderzoeksjournalisten op zoek naar facts en fake news. In Kunststof vertelt hij aan Jellie Brouwer waarom hij tijd vrijmaakt voor dit nieuwe programma.

Misinformatie in deze tijd

Thomas Rueb: "Het idee was om met een groep jonge journalisten die gewend zijn om informatie niet zomaar voor lief te nemen bij elkaar te gaan zitten. Jonge mensen die met een open blik naar de maatschappij kijken."

"Onze generatie is opgegroeid met een diversiteit aan bronnen. We leven in een tijd waarin misinformatie een steeds centralere plek inneemt in onze samenleving. Wat vooral belangrijk is dat je laat zien hoe je aan je informatie komt", zegt de onderzoeksjournalist. "Dat is zo leuk aan Propaganda, we laten zien hoe wij als journalisten te werk gaan. We behandelen onderwerpen als coronamaatregelen, vaccinaties en 5G waar veel misinformatie over bestaat en laten de kijker over onze schouder meekijken."

Volgens Rueb is er behoefte aan journalistieke programma's in deze tijd: "Uit recent onderzoek is gebleken dat het vertrouwen in de journalistiek is toegenomen. Mensen zijn hongerig naar nieuws en willen vooral ook een betrouwbare bron. En daarom is het goed dat er veel journalisten en kranten saai, doorwrocht en betrouwbaar zijn gebleven en niet teveel hebben meegewaaid met maatschappelijke trends. Daar zijn mensen echt naar op zoek in een tijd dat er zoveel misinformatie rondgaat."

Gevaarlijk wereldbeeld

Maar is de werkelijkheid wel zo rooskleurig? Er is toch juist een groeiende groep mensen die nergens meer in gelooft? "Natuurlijk is er een groeiende groep ontevreden burgers. Ik sprak laatst iemand bij de kapper, toen het nog mocht, en die twijfelde werkelijk of corona niet erg werd overdreven en misschien zelfs wel helemaal niet bestond. Dat vond ik shockerend want als diegene dit echt zou geloven zou dat betekenen dat hij wordt voorgelogen door de wetenschap, de overheid, de pers, het onderwijs?! Welk wereldbeeld levert dat op? Dat is heel gevaarlijk en voor een groot deel gestoeld op misinformatie. En is gebaseerd op angst. Angst maakt kwetsbaar en kwetsbaar maakt beïnvloedbaar."

Aflevering twee van het nieuwe tv-programma Propaganda wordt aanstaande donderdag 4 februari uitgezonden op NPO3.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie