Cultuur & Media
MAX

Erik van Muiswinkel geeft ons een nieuwe blik op De Kleine Prins

foto: Erik van Muiswinkelfoto: Erik van Muiswinkel
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik van Muiswinkel geeft ons een nieuwe blik op De Kleine Prins

Het is na de Bijbel het meest vertaalde boek: De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. Cabaretier en presentator Erik van Muiswinkel, die ook de taal Frans uitstekend beheerst, kwam bij het werken aan een vertaling van Le Petit Prince zoveel interessante verhalen tegen dat hij een boek óver het boek en zijn schrijver maakte: Uit de lucht gevallen.

Het verhaal van De Kleine Prins gaat over een gestrande piloot die een klein jongetje ontmoet. Schrijver Saint-Expupéry was zelf ook piloot. “Anderhalf jaar nadat het boek verschenen was is hij zelf gesneuveld, aan het einde van de oorlog. Hij heeft dus zelf nooit uitleg kunnen geven. Hij heeft dit verhaal ook niet kapot kunnen maken met allerlei interviews. Dat maakt dit boekje ook mysterieus”, vertelt Van Muiswinkel.

De schrijver heeft dus ook nooit geweten hoe succesvol De Kleine Prins werd. Het is vijfhonderd keer vertaald. Kortom, iedereen kent het boekje maar het lijkt uit de lucht gevallen volgens Van Muiswinkel. Wie de schrijver was en in welke periode het is geschreven is minder bekend. “Saint-Exupéry was een wereldster, al jaren voordat hij De Kleine Prins schreef. Hij was een toppiloot. Toen hij veertig was, was hij al zijn pilotenvrienden kwijt omdat die allemaal neergestort waren. Hij had zelf ook vier crashes overleefd. Toen hij in 1944 het boek schreef zat hij diep in de problemen. Hij was aan de alcohol, had problemen met vrouwen. Hij heeft zich toen een half jaar teruggetrokken en als een soort visioen De Kleine Prins geschreven. Ieder zinnetje in dat boekje is met een draadje verbonden aan zijn leven, en dat wist ik helemaal niet”, besluit Van Muiswinkel. “Het was voor hem bittere noodzaak, en misschien maakt het verhaal daarom zo’n indruk over de hele wereld.”

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie