Cultuur & Media

Dirigent Manoj Kamps zoekt symbiose tussen de wereld van de klassieke muziek en de LHBTI+ gemeenschap

NTR
foto: Door Felicia Curlingfordfoto: Door Felicia Curlingford
  1. Nieuwschevron right
  2. Dirigent Manoj Kamps zoekt symbiose tussen de wereld van de klassieke muziek en de LHBTI+ gemeenschap

Manoj Kamps (31 jaar) is een veelbelovend dirigent. Hij droeg tussen 2015 en 2017 de felbegeerde titel van Junior Fellow in Orchestral Conducting aan het Royal Northern College of Music in Manchester. Tijdens November Music in Den Bosch zal hij de première van 'Bosch Requiem' dirigeren, de nieuwe compositie van Calliope Tsoupaki.

Quote

Ik voelde als vanaf heel jonge leeftijd dat ik anders was dan de mensen om mij heen

Manoj Kamps

Kamps groeide gedeeltelijk op in Sri Lanka (geboorteland) en in Nederland (adoptieland). Hij studeerde wiskunde en kwam op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag terecht, waar hij orkestdirectie, compositie en koordirectie studeerdeom vervolgens summa cum laude af te studeren.

Antony Hermus, dirigent en een mentor voor Manoj: "Hij heeft een fantastisch muzikaal oor, hij is hyperintelligent. Daarnaast heeft hij een grote sociale intelligentie, hij voelt dingen perfect aan."

Queer is een levenshouding

Kamps valt niet alleen op door zijn uitzonderlijk talent, maar ook door zijn bijzondere persoonlijkheid: hij presenteert zich als queer dirigent, componist en theatermaker. "De combinatie van mijn andere culturele achtergrond en seksuele voorkeur, maakte dat ik mij niet echt thuis voelde in de standaard maatschappij. Ik begeef me in de klassieke muziek die een aantal traditionele aspecten heeft, maar ik wil niet dat ik een deel van mezelf moet kwijtraken. Ik vind het mooi als daar een soort symbiose kan zijn."

"Queer is voor mij ook een soort levenshouding, een activistische instelling. Waarin je ziet dat je als queer persoon altijd een beetje tegen over de maatschappij staat, die in principe hetero normatief is. Ik vind het fijn als mensen dat vooraf van mij weten. Het werkt als een soort filter. Als mensen daar niets van moeten hebben, dan weet ik ook niet of ik wel met hen kan samenwerken."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie