Cultuur & Media

Kluun schrijft niet voor recensenten

foto: DJ/Podiumfoto: DJ/Podium
  1. Nieuwschevron right
  2. Kluun schrijft niet voor recensenten

Het zal nooit wat worden tussen de bestsellerschrijver Kluun (Raymond van de Klundert, 1964,) en de Nederlandse literaire kritiek, en dat weet hij zelf maar al te goed. Hij speelt zelfs met dat gegeven in zijn nieuwe roman DJ. Dat boek gaat over een schrijver, Kluun geheten, die een biografie wil schrijven van een succesvolle DJ. Het personage Kluun stelt zich alvast de reacties van de pers voor: 'Vrij Nederland zou vast gaan zeiken dat Kluun duidelijk geen biograaf was, Het Parool zou schrijven dat je kon zien dat het een haastig in elkaar gezet commercieel gedrocht was en NRC dat er van Kluun zonder zieke vrouw als schrijver niks overbleef, maar hé, fuck it.'

Parool en NRC hebben DJ – het boek van de echte Kluun, niet de fictieve biografie in dat boek – inmiddels gerecenseerd. Beide besprekingen zijn niet uitgesproken positief of negatief.

‘Kluun schrijft nog altijd soepel, gewoontjes, geen zinnen om in te lijsten of op te kauwen’, oordeelde NRC-recensent Thomas de Veen. ‘Maar literair is wel zijn lef en durf om lelijk en nietsontziend te zijn – en tegelijk de lezer te blijven boeien.’

‘DJ laat een meer volwassen schrijver zien’, schreef Maarten Moll in het Parool. Nog altijd wat plat en vulgair, maar wellicht dat hij in een volgende roman die imitatie van zichzelf niet meer nodig heeft. Maar Kluun blijft Kluun. En hij zal met DJ geen literaire prijs winnen.’ Beide recensenten gaven DJ drie van vijf sterren.

De scherpste bespreking van het boek verscheen vorige week in de Volkskrant. ‘Het is geen wet dat een boek over de leegte ook een leeg boek moet opleveren’, schreef Arjan Peters. ‘DJ is dat wel geworden. In de roman vallen twee doden; je haalt er slechts de schouders over op, omdat je niemand echt hebt leren kennen.’ Peters kende het boek slechts één ster toe.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Ik schrijf voor een groot publiek”, zei Kluun zelf afgelopen vrijdag in het NPO Radio 1-programma Nooit Meer Slapen, waar hij een uur te gast was. “Maar ik ben zoals elke creatieveling, je wilt gewoon erkenning hebben van de mensen die er verstand van hebben en geacht worden integer te zijn”.

De schrijver beweert liever de NS Publieksprijs te winnen dan de AKO Literatuurprijs. Als we de recensies geloven, is DJ ook niet AKO-waardig. Maar zoals Kluun in Nooit Meer Slapen zei: “Vier sterren is geweldig, maar het boek wordt er niet beter of slechter van.” Ondanks de wat tegenvallende recensies staat DJ deze week op nummer 2 van de van de Bestseller top 60. Misschien dat Kluun die NS Publieksprijs voor DJ inderdaad wint, want hij weet waar de mensen van houden. Hij weet dat mensen liever een boek lezen dan een recensie.

‘DJ’: de nieuwe roman van Kluun

Ster advertentie
Ster advertentie