Cultuur & Media
VPRO

Merol: 'Ik vind Merel met een E niet interessant genoeg'

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Merol: 'Ik vind Merel met een E niet interessant genoeg'

Ze neemt geen blad voor de mond, dat is zeker. De carrière van zangeres Merol – het alter ego van actrice Merel Baldé – is nog pril, maar inmiddels is ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. Met nummers als Lekker met de meiden, Hou je bek en bef me en nu haar nieuwe nummer Slippertje, bezingt ze met humor en een knipoog, taboes en de vrouwelijke seksualiteit.

{podcast audio="124134" caption="Zangeres Merol in gesprek met Pieter van der Wielen:" }

Merol vertelt over het schilderij 'Venus en Mars verrast door Vulcanus' uit het Mauritshuis

Video niet beschikbaar

'Hou je bek en bef me'

Merol begon haar carrière op de toneelschool, met als droom: actrice worden. "Ik had het idee dat ik Halina Reijn zou worden. Ik wilde dramatische rollen. Maar ik kwam er gaandeweg achter dat ik het maken van liedjes het leukste vond, zeker in de kleinkunst cabaret. Maar in de theaters viel het niet zo goed. Het had toch echt een poppodium nodig. Maar toen ik zoekende was heb ik wel echt dieptepunten gekend, zalen waar maar acht mensen binnen waren."

Nu maakt ze muziek, liedjes met humor en pakkende teksten. Ze bevraagt de status quo, zingt over de vrouwelijke seksualiteit: Hou je bek en bef me. "Voor mij heeft hou je bek en bef me de hele betekenis verloren, ik hoor niet meer dat dat misschien raar of expliciet is. Op het begin wel, ik was heel bang, schaamde me ook naar m'n ouders toe. Maar uiteindelijk heb ik het toch gedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik heb mijn stoute slippers aangedaan'

In haar nieuwe nummer Slippertje, legt ze zichzelf, opnieuw, bloot. Ze zingt over vreemdgaan, over 'een slippertje begaan'. Een onderwerp wat zo ondanks de negatieve lading, vrolijk bezingt. In het nummer neemt ze de schuld op zich: "Het was niet de drank, het was niet de drugs, het was niet de nacht, het was niet de tijd. Ik was niet de weg kwijt. Het was mijn keus", zingt ze.

Quote

Ik wil een rellen en schoppen tegen de gevestigde orde

Merol, zangeres

Het nummer inspireerde ze op een schilderij uit het Mauritshuis. Mars en Venus betrapt door Vulcanus van Joachim Wtewael uit 1601. Op het schilderij is heel veel symboliek te zien: rode slippers naast het bed die staan voor het vrouwelijk geslachtsorgaan: "Daar kun je makkelijk in en uit, vertelde de rondleider van het Mauritshuis." Een slippertje begaan wordt daar letterlijk op uitgebeeld.

Het schilderij waar Merol haar nummer 'Slippertje' op baseerde: Joachem Wtewael - Venus en Mars verrast door Vulcanus.

Ook bij Slippertje, voelde ze spanning bij het uitbrengen: hoe zouden mensen reageren? Ze bezingt onderwerpen waardoor mensen zich soms op de kast gejaagd voelen. "Maar ik vond het ook goed om die spanning te voelen." Want daar waar spanning zit, ligt ook de mogelijkheid om een taboe te doorbreken."

"Je kunt het nooit goed doen, je kan nooit iedereen pleasen. En dus vind ik het leuk om in mijn liedjes het extreme op te zoeken, te overdrijven en mijn fantasie te gebruiken. Om aspecten uit het echte leven, op te tillen uit de realiteit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie