Cultuur & Media
NTR

Patrick Tilon over de legendarische Urban Dance Squad: 'We waren vijf buitenbeentjes'

foto: Clemens Rikken
  1. Nieuwschevron right
  2. Patrick Tilon over de legendarische Urban Dance Squad: 'We waren vijf buitenbeentjes'

Patrick Tilon, beter bekend als Rudeboy, was de energiebom van de Urban Dance Squad, de roemruchte Nederlandse band die een cross-over van rock en hiphop speelden toen dat nog niet bestond. Wij waren geen rocksterren, zegt Tilon nu maar hij was een voorbeeld voor velen. "Wat er toe doet in muziek is dat je een beetje gek moet zijn en je moet een energie hebben waardoor je dit lang, zo niet eeuwig kan doen", vertelt hij in Kunststof.

Patrick Tilon, muzikant - Kunststof

Urban Dance Squad

Urban Dance Squad is één van de meest legendarische bands van de lage landen. In het kielzog van Amerikaanse cross-over acts als Red Hot Chili Peppers, Fishbone en Living Colour combineerden ze op een ongeziene manier elementen uit zwarte en witte muziekcultuur.

Met hun mix van hiphop, hardrock, heavy metal, funk, soul, reggae en jazz groeide UDS in de jaren '90 uit tot hét Nederlandse muzikale exportproduct. Optredens waren explosies van energie. Na het uiteenvallen van de band speelde Tilon bij Junkie XL en verschillende internationale bands.

Na het uiteenvallen van de Squad (voor de fans) in 2000 besloot Tilon om opnieuw te gaan optreden met DJ DNA, aka Arjen de Vreede en een nieuw gevormde band, nu onder de naam Rudeboy plays Urban Dance Squad.

The Beatles als fundament

Tilon groeide op met zijn muzikale vader Roy Tilon, die in Suriname deel uitmaakte van de Cosmobeats. Tilon: “Het was de beste band van Suriname. Hij speelde op een Höfner bas, eenzelfde soort gitaar als Paul McCartney had, en The Beatles waren zijn fundament in de muziek. Dat heb ik van hem overgenomen.

Ik heb zoveel van The Beatles geleerd. Dat was ook een groep zeer verschillende mannen en dan zie je dat het in muziek gaat om kruisbestuiving. Dus je kan terechtkomen in een band met zeer typische mensen, maar in de muziek ben je gelijkgestemd. Door The Beatles heb ik geleerd open te denken en te zien dat alles mogelijk is."

Na het uiteenvallen van de Squad (voor de fans) in 2000 besloot Tilon om opnieuw te gaan optreden met DJ DNA, aka Arjen de Vreede en een nieuw gevormde band, nu onder de naam Rudeboy plays Urban Dance Squad.

Vijf buitenbeentjes

Tilon werkt aan een boek over zijn leven. “Met het schrijven komt alles weer boven, maar ik heb heel goede herinneringen. Ten tijde van van lied Deeper Shade of Soul werkten met Jean Marie Aarts van TC Matic in België. DNA (Arjen de Vreede) had een loop van de oude Ray Barretto song en dat liet me niet los. Tijdens de sessies in de studio was het het laatste liedje dat ik schreef en het stond er in twintig minuten op.

Het nummer gaat over onze band, the five souls. Het geeft uitleg over de vijf eigenaardige gasten die we waren. Vijf buitenbeentjes; geen echte vriendengroep, maar het werkte.

Als band moet je energie en gevaar hebben

Ze waren een band uit Utrecht en ik ben er door DNA als laatste bij de band gehaald. Ik heb hem hoog zitten. Hij is de man in wie het gevaar zit, muzikaal gezien. Als band moet je energie en gevaar hebben. En dus weet je met DNA nooit wat hij gaat doen. Hij doet live dj-trucs waarbij je van tevoren nooit weet wat er komt.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie