Cultuur & Media

Wie is de Mol? begint vanavond: 'het is zinloos om te denken wie het zou kunnen zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is de Mol? begint vanavond: 'het is zinloos om te denken wie het zou kunnen zijn'

[VPRO] Hierboven zie je de negen kandidaten van het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? Diederik Jekel, Imanuelle Grives, Jeroen Kijk in de Vegte, Jochem van Gelder, Roos Schlikker, Sanne Wallis de Vries, Sigrid ten Napel, Thomas Cammaert, Vincent Vianen en Yvonne Coldeweijer. Valt er iemand op?

In Wie is de Mol? spelen negen kandidaten spelletjes om geld te verdienen, terwijl er een onopgemerkt het spel moet proberen te saboteren. Gedurende het seizoen worden er aanwijzingen gegeven waardoor de kijker zou kunnen achterhalen wie dat is.

Het inmiddels zeventiende seizoen van de zeer populaire serie begint vanavond pas, maar het verdenken kan kennelijk nooit te vroeg beginnen: al ruim 600.000 mensen hebben al iemand als mol aangewezen op de Wie is de Mol?-app. Op het moment staat Sanne Wallis de Vries met 12% van de stemmen voor. (Tenzij ze inderdaad de mol blijkt te zijn, in dat geval staat ze nu al achter.)

Alle typen mollen

Gisteren waren bloggers en WIDM-kenners Frank Huiskamp en Peter Zantingh te gast in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. De afgelopen seizoenen publiceerden ze iedere week hun theorieën en bevindingen op de NRC-website. Hun favoriete Mol-kandidaat aller tijden, acteur Chris Zegers, zat ook aan tafel.

Frank Huiskamp, Peter Zantingh en Chris Zegers in De Nieuws BV:

Video niet beschikbaar

“De grap is dat als je naar een foto kijkt van wie er dit jaar meedoen, dan is het juist zinloos om te denken wie het zou kunnen zijn”, zei Zegers. “Alle typen mollen zijn in de loop der jaren al langsgekomen. Op basis daarvan kun je niet zelf bepalen wie de mol is.

Huiskamp durfde wel al iets los te laten: “Ik verdenk [actrice] Sigrid ten Napel. Zij heeft zoiets geheimzinnigs, ik kan haar zo moeilijk lezen. Ze is ook heel jong, we hebben in tijden niet zo’n jonge mol gehad. Maar ik heb het altijd fout hoor.” Zantingh verdenkt nog niemand maar hoopt dat [wetenschapsjournalist en schrijver] Diederik Jekel de mol is: “Volgens mij zou hij heel leuk zijn als mol.”

Erg emotioneel

De reden dat Huiskamp en Zantingh zo genoten van Chris Zegers als kandidaat was dat hij zich zo volledig in het spel liet gaan. Zantingh: “Er zit elk jaar wel een kandidaat bij waarbij het plezier er zo verschrikkelijk vanaf spat. Volgens mij heb je zo iemand nodig. Chris was dat twee jaar geleden zeker.”

Zegers beaamt dat: “Als ik ergens voor ga, dan ga ik er vol voor en dan wil ik het optimaal beleven. En dat kan bij Wie is de Mol?”. Toen de acteur het spel moest verlaten was hij ook erg emotioneel. “Je gaat een verbinding aan met de mensen waarmee je dat spel speelt en ook met de productie”, zei hij in De Nieuws BV. “Je maakt in die weken hechte vriendschappen”. En dat voor een spel waarin de winnaar de boel moet bedriegen.

Dit jaar reist presentator Art Rooijakkers met de tien spelers af naar de staat Oregon in de Verenigde Staten. Kijk nog eens naar hun foto boven dit artikel. Heb jij al een vermoeden?

Het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? begint vanavond om 20.30 uurbij AVROTROS op NPO 1.

Ster advertentie
Ster advertentie