Cultuur & Media
MAX

Chiel Montagne: 'Kreeg met moeite toestemming van de TROS voor Op Volle Toeren'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Chiel Montagne: 'Kreeg met moeite toestemming van de TROS voor Op Volle Toeren'

Oud-presentator Chiel Montagne was de man die het Nederlandse lied propageerde op radio en tv. Maar het had weinig gescheeld of zijn programma Op Losse Groeven, later Op Volle Toeren, was er nooit gekomen. "Ik kreeg met moeite toestemming van de TROS."

Video niet beschikbaar

Dat zei Montagne zondag op De Perstribune van MAX. Montagne - die eigenlijk Bert van Rheenen heen - propageerde het Nederlandse lied al vroeg in de jaren '60 op Radio Veronica, wat destijds nog een zeezender was. Maar eigenlijk wilde hij dat ook op tv doen. Dat kostte wel wat moeite. "Ik kwam bij meneer Landré van de TROS, maar die vond het 'niet chique'. Toen bleef ik maar doorpraten en werd hij het zat. Toen zei hij ‘maak maar een proefprogramma'."

Dat proefprogramma werd vervolgens ook niet goed ontvangen door Joop Landré. Toch kwam het programma er. "Na het kijken van het proefprogramma neuriede hij een lied mee. Toen porde ik hem en zei hij 'oké je hebt gewonnen, ga het programma maar maken, maar ik houd je in de gaten'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Suske

Naast presenteren is Chiel Montagne van nog meer markten thuis. Zo heeft hij vroeger op de toneelschool gezeten met onder meer Rutger Hauer en deed hij mee aan hoorspelen op de radio. Zo sprak hij voor Suske en Wiske de stem in van Suske. Hier wordt hij nog altijd mee geconfronteerd op een positieve manier. "Tineke de Nooij noemt me nog altijd Suske."

Waar De Nooij hem Suske noemt kennen wij hem als Chiel Montagne, maar eigenlijk heet Montagne Bert van Rheenen. Hoe hij bij Chiel Montagne uitkwam is niet helemaal duidelijk. "Het was de tijd bij Veronica dat iedereen een andere naam had. We waren toch piraten. Als je van je bed gelicht zou worden zou het handig zijn als ze niet meteen je echte naam wisten. Toen dacht ik, dat moet ik ook maar doen." Het werd dus Chiel Montagne. "Ik luister naar zowel Bert als Chiel", besluit Montagne.

De Perstribune: Chiel Montagne

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie