Cultuur & Media

'Heb het lef om te kijken of je iets kunt dat je nog nooit gedaan hebt'

NTR
foto: Erica Terpstrafoto: Erica Terpstra
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Heb het lef om te kijken of je iets kunt dat je nog nooit gedaan hebt'

Erica Terpstra bezoekt graag bijzondere plekken op de wereld om zich onder te dompelen in andere culturele gebruiken en rituelen. Die belevenissen zijn te zien in een nieuw seizoen van Erica op reis. In Kunststof vertelt ze over haar reiservaringen, het boeddhisme en haar positieve levensinstelling.

Boedisme

"Ik ben geen boeddhist. Maar ik ben wel heel erg geïnspireerd door iemand als de Dalai Lama en door het boeddhisme op zich. Wat ik mooi vind aan het boeddhisme: ze hebben geen zendingsdrang. Ze hebben helemaal niet het gevoel de wijsheid in pacht te hebben. Er is een grote mate van verdraagzaamheid. Het is geen echt geloof, het is meer een levensovertuiging. Ik vind het prachtig."

Quote

Ik vind dat we vaak zo hufterig met elkaar omgaan.

Erica Terpstra

Eenmaal heeft Terpstra de Dalai Lama ontmoet. "Ik heb hem mogen interviewen. Dat was iets heel bijzonders. Het werd echt een gesprek. Ik besprak een van de dingen waar ik me zorgen om maak: ik vind dat we vaak zo hufterig met elkaar omgaan. We hebben zo weinig respect nog voor elkaar. Niet alleen in de politiek; ook in de samenleving, de sport.

Positiviteit

Als Terpstra een ruimte binnenkomt gebeurt er iets. Ze maakt onmiddellijk contact, er is een positieve energie. "Ik was een heel vrolijk kind, ik danste door het leven." Als achtjarig kind was ze zich al bewust van het feit dat ze gelukkig was. "Gelukkig zijn dat je leeft, gelukkig zijn met wat er om je heen gebeurt. Ik denk dat ik ontzettend dankbaar mag zijn dat ik zo gebakken ben. Dat is niet iets om trots op te zijn, dat overkomt je."

Quote

Ik denk dat ik ontzettend dankbaar mag zijn dat ik zo gebakken ben.

Erica Terpstra

"Mijn vader zei mij eens als kind: 'Als je zo gelukkig bent, dan moet je proberen dat geluk door te geven aan een ander. En niet morgen, maar vandaag.' Dat kan met hele kleine dingen, met een compliment, met een hand op een schouder of een knipoog."

Erica's levensles

"Heb het lef om te kijken of je iets kunt dat je nog nooit gedaan hebt. Dat is zo leuk! Ik geloof dat ieder mens talenten heeft. Mensen kunnen veel dan ze denken dan ze kunnen. En het is zo leuk om dat uit te proberen. Het betekent wel dat je ook het lef moet hebben om af en toe te verliezen. Dat heb ik geleerd in de topsport. Je kunt niet winnen als je niet ook leert om te verliezen."

Verliezen, wanneer gebeurde dat in Terpstra's leven? "Het feit dat ik helaas gescheiden ben. Ja, dat vind ik nog steeds heel erg vervelend. Dat komt omdat ik toch het gevoel heb dat we op het moment zelf onvoldoende in de gaten hadden dat we uit elkaar groeiden. En misschien had daar nog wel wat anders in gezeten. Dat is jammer. Maar ja, ook dat is het leven."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie