Cultuur & Media
MAX

Thomas Heerma van Voss: ‘Ik wilde het ongemak niet verbloemen.’

foto: Das Magfoto: Das Mag
  1. Nieuwschevron right
  2. Thomas Heerma van Voss: ‘Ik wilde het ongemak niet verbloemen.’

Een gezond lichaam is een lichaam waar je niet over na hoeft te denken, maar met de ziekte van Crohn is dat niet-nadenken verleden tijd. In de nieuwe roman Condities van Thomas Heerma van Voss probeert hoofdpersoon Vincent Pek, een jonge schrijver, grip te krijgen op leven met deze ziekte. Iets waar Heerma van Voss zelf ook dagelijks mee bezig is, zegt de schrijver in Nieuwsweekend.


Hoofdpersoon Vincent Pek vertoont hier en daar gelijkenissen met Thomas Heerma van Voss zelf. Allebei jonge schrijvers met een goed ontvangen debuut, maar op de achtergrond eist het haperende eigen lichaam veel aandacht. Condities is geen autobiografie, maar het was voor Heerma van Voss vanaf het begin af aan al wel duidelijk dat hij een boek wilde maken met een chronisch zieke hoofdpersoon.

Taboe

Het boek gaat niet zozeer over de ziekte zelf, maar beschrijft hoe het is om dag in dag uit te leven met deze darmziekte. “Ook als het er niet is, is het er en het blijft er,” zegt Heerma van Voss. “Darmziektes zijn vaak nog een taboe. Mensen vinden het vies omdat het over poep gaat. Het is ook niet iets dat je aan de koffietafel bij je schoonouders opwerpt en al helemaal als je er zelf geen grip op hebt.”

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Cröhn is een ontstekingsziekte in de darmen waarvan de oorzaak nog steeds onbekend is. Je kunt er niet van genezen, maar er valt wel mee te leven. Vooral omdat de ziekte doorgaans in remissie is. De meeste patiënten moeten constant opletten op wat ze eten om overprikkeling te voorkomen en het ziektebeeld gaat vaak gepaard met acute wc-bezoeken.

Condities?

De titel Condities slaat vooral op de omgeving van de hoofdpersoon legt Heerma van Voss hier uit:

Condities van Thomas Heerma van Voss is een uitgave van Das Mag.

Thomas Heerma van Voss' nieuwe roman 'Condities'

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie