Naar homepage
Cultuur & Media

(S)experiment met Kirsten van Teijn: hoe gaat deze generatie liefde opnieuw vormgeven?
VPRO

foto: Casper Koster
  1. Nieuwschevron right
  2. (S)experiment met Kirsten van Teijn: hoe gaat deze generatie liefde opnieuw vormgeven?

Cabaretier Kirsten van Teijn heeft een vriend én een vriendin. Er is geen sprake van overspel, iedereen weet ervan en vindt het goed. Ze maakte er de voorstelling (S)experiment over, waarmee ze door het hele land reist. ''Bij hem draag ik hoge hakken als we uitgaan en bij haar zeg ik: kom wijffie, ik neem je mee'', vertelt de cabaretier in Nooit Meer Slapen.

Meteen luisteren: Kirsten van Teijn in Nooit Meer Slapen

Geheime liefde

Kirsten van Teijn leidde lange tijd met haar vriend een 'tuttig dorpsleven' tot ze verliefd werd op een vrouw. Dat moest geheim blijven, omdat ze het idee van een dubbele relatie niet kon samen krijgen in haar hoofd. Sterker nog, ze liet hem en haar een contract ondertekenen dat het allemaal niet naar buiten kwam. ''Achteraf schaam me ik daarvoor.'' Het heeft ongeveer drie jaar geduurd voordat haar geheim geopenbaard werd.

''Liegen over liefde is ziekmakend, want liefde vergt dat je het van de daken schreeuwt.'' Na tevergeefse pogingen kon ze niet meer om de verliefdheid heen. ''Mijn vriend had eerder dan ik door dat ik verliefd was. Hij gunde mij het. Ik mocht een nieuwe seksuele kant van mijzelf ontdekken door met haar in bed te belanden. Bij hem doe ik hoge hakken aan als we uitgaan, bij haar zeg ik: kom wijffie, ik neem je mee. Dat geeft zoveel vrijheid op het seksueel spectrum om beide te kunnen zijn.''

Toch gaf iets in haar de straf dat dit helemaal niet kon. Die seksuele kaders onderzoekt ze in haar nieuwe voorstelling. ''We leven in een tijd waarin er meer mogelijkheden zijn. Er zijn behoeftes en verlangens om liefde anders vorm te geven. Onze opa’s en oma’s gingen massaal vreemd, onze ouders liggen structureel in scheiding. En nu wij: hoe gaat deze generatie de liefde opnieuw vormgeven?''

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast-app, of in NPO Luister. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie