Cultuur & Media
VPRO

(S)experiment met Kirsten van Teijn: hoe gaat deze generatie liefde opnieuw vormgeven?

foto: Casper Koster
  1. Nieuwschevron right
  2. (S)experiment met Kirsten van Teijn: hoe gaat deze generatie liefde opnieuw vormgeven?

Cabaretier Kirsten van Teijn heeft een vriend én een vriendin. Er is geen sprake van overspel, iedereen weet ervan en vindt het goed. Ze maakte er de voorstelling (S)experiment over, waarmee ze door het hele land reist. ''Bij hem draag ik hoge hakken als we uitgaan en bij haar zeg ik: kom wijffie, ik neem je mee'', vertelt de cabaretier in Nooit Meer Slapen.

Geheime liefde

Kirsten van Teijn leidde lange tijd met haar vriend een 'tuttig dorpsleven' tot ze verliefd werd op een vrouw. Dat moest geheim blijven, omdat ze het idee van een dubbele relatie niet kon samen krijgen in haar hoofd. Sterker nog, ze liet hem en haar een contract ondertekenen dat het allemaal niet naar buiten kwam. ''Achteraf schaam me ik daarvoor.'' Het heeft ongeveer drie jaar geduurd voordat haar geheim geopenbaard werd.

''Liegen over liefde is ziekmakend, want liefde vergt dat je het van de daken schreeuwt.'' Na tevergeefse pogingen kon ze niet meer om de verliefdheid heen. ''Mijn vriend had eerder dan ik door dat ik verliefd was. Hij gunde mij het. Ik mocht een nieuwe seksuele kant van mijzelf ontdekken door met haar in bed te belanden. Bij hem doe ik hoge hakken aan als we uitgaan, bij haar zeg ik: kom wijffie, ik neem je mee. Dat geeft zoveel vrijheid op het seksueel spectrum om beide te kunnen zijn.''

Toch gaf iets in haar de straf dat dit helemaal niet kon. Die seksuele kaders onderzoekt ze in haar nieuwe voorstelling. ''We leven in een tijd waarin er meer mogelijkheden zijn. Er zijn behoeftes en verlangens om liefde anders vorm te geven. Onze opa’s en oma’s gingen massaal vreemd, onze ouders liggen structureel in scheiding. En nu wij: hoe gaat deze generatie de liefde opnieuw vormgeven?''

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie