Cultuur & Media

De laatste hoogtepunten voor en over 2023

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De laatste hoogtepunten voor en over 2023

2023 loopt ten einde. Om dit jaar goed af te sluiten, staan er als klap op de vuurpijl speciale uitzendingen van NPO Radio 1 op het programma. Test je kennis over het afgelopen nieuwsjaar met de NPO Radio 1 Oliebollenquiz en blik terug met de speciale uitzending Nog even over. In Lang gestraft bespreekt presentator Benji Heerschop de impact van gevangenisstraffen. En presentator Jan van Poppel laat je in Toen ik een ijsbeer zag zwemmen horen hoe klimaatverandering tekeer gaat in het poolgebied.

De NPO Radio 1 Oliebollenquiz

Op zaterdag 30 december zullen twaalf teams uit verschillende provincies het opnemen tegen elkaar van 19.00 tot 22.00 uur in de NPO Radio 1 Oliebollenquiz. Wie weet het het meest over nieuwsjaar 2023 en gaat er met de gouden oliebol vandoor? In deze live nieuwsquiz komen alle grote nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar voorbij. Luister en doe thuis ook mee met de NPO Radio 1 Oliebollenquiz!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lang gestraft

De uitvoering van lange gevangenisstraffen staat in Nederland geregeld ter discussie. Luister zaterdag 30 december tussen 22.00 en 23.00 uur naar Lang gestraft. Presentator Benji Heerschop gaat in gesprek over de impact van lange gevangenisstraffen op zowel de gedetineerde als op de samenleving. Want wat zijn de gevolgen van zo'n lange gevangenisstraf?

Lang gestraft

Nog even over 2023

In Nog Even Over geven jonge cabaretiers en comedians een eigenzinnige terugblik op 2023. Presentator Roel Maalderink verwelkomt Céline Schrama, Teun van den Elzen, Alina Sharipova en Bugra Gedik op de laatste dag van dit jaar, 31 december, van 14.00 tot 16.00 uur. Wat zijn de grote thema’s voor de nieuwe generatie en wat is hun persoonlijke kijk daarop? Iedere comedian speelt een korte conference over een eigen gekozen thema en gaan hier vervolgens met elkaar het gesprek aan. Het was een bewogen jaar in het politieke landschap, de 'crompouce' was nergens meer te verkrijgen en er zijn flink wat mensen 'gecanceld'. Ze laten niets onbesproken.

De uitzending is live vanuit Hilversum, in een comedy-setting met publiek, maar zeker de moeite waard om terug te luisteren. Kortom: waar moeten we het nog even over hebben?

Nog even over

Toen ik een ijsbeer zag zwemmen

Presentator Jan van Poppel woonde een jaar geleden op Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee. Hier zag hij de smeltende gletsjers, regen in plaats van sneeuw en zee-ijs dat niet meer terugkwam. In de speciale uitzending Toen ik een ijsbeer zag zwemmen heeft Van Poppel het met zijn eigen klimaatpanel over hoe klimaatverandering tekeer gaat in het poolgebied en wat eraan te doen. Op 31 december tussen 16.00 en 18.00 uur neemt hij de luisteraar mee naar dit gebied.

Toen ik een ijsbeer zag zwemmen

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie