Cultuur & Media
AVROTROS

Filosoof Stine Jensen kritisch over eigen rol in zaak Ramadan in nieuwe podcast

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Filosoof Stine Jensen kritisch over eigen rol in zaak Ramadan in nieuwe podcast

"De kwestie rond Tariq Ramadan heeft aan mij geknaagd: heb ik nou een heel conservatief iemand verdedigd?" Die vraag stelt filosoof Stine Jensen zichzelf in haar nieuwe podcast De Zaak Ramadan. In VINK vertelt ze hoe ze in de podcast haar eigen rol in die kwestie onderzoekt. "Ik heb het kennelijk niet erg gevonden hoe hij tegen homoseksualiteit aankeek."

#165 - Plotse Papa's - De Coup van Qatar - De Stemmen van Assisen - VINK: De podcastgids van Nederland

Kritisch

In de podcast bekijkt Stine Jensen hoe de Zwitserse filosoof Tariq Ramadan - in 2007 binnengehaald als bruggenbouwer - 2 jaar later ten val komt na een reeks affaires. "Ik kwam op het idee voor deze podcast dankzij de reeks van de Deventer Mediazaak. Het viel me op dat er maar één iemand is die toegeeft dat ze fout zat en dat is Claudia de Breij."

Ook Jensen kijkt in de podcastserie over Ramadan kritisch naar haar eigen rol. "Wil ik eigenlijk iedereen verdedigen? En op welke gronden?"

Balans

Podcastmaker Joris Peter is ook te gast. Hij maakte de serie Het Geheim van Mallorca, waarin hij vertelt over de zaak rond de dood van Carlo Heuvelman op Mallorca. Peters deed afgelopen verslag vanuit de rechtszaal waar de zaak werd behandeld. Verdachte Sanil B. werd veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf voor de fatale mishandeling.

Hoe zorg je voor een goede balans tussen entertainment en persoonlijk drama? Peters: "Als je een spannend muziekje gebruikt, is dat dan net te veel of precies goed? We hebben het een beetje op gevoel gedaan en moeten maar hopen dat het goed valt."

Trots

De maker is vooral trots op aflevering zes uit de reeks, waarin hij met Carlo's moeder spreekt. "Ik vind het bijzonder dat mensen je zo'n persoonlijk verhaal toevertrouwen." Bovendien: "Als je een podcast maakt heb je niet allemaal cameramensen om je heen. Je zit in je eigen omgeving en mensen zijn bereid hun verhaal te delen."

#165 - Plotse Papa's - De Coup van Qatar - De Stemmen van Assisen - VINK: De podcastgids van Nederland

Gerelateerde podcast

De Zaak Ramadan

De Zaak Ramadan

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie