Cultuur & Media

Body positivity: een terechte trots of een ongezonde trend?

foto: TikTokfoto: TikTok
  1. Nieuwschevron right
  2. Body positivity: een terechte trots of een ongezonde trend?

Body positivity: een term waarmee je on- en offline om de oren wordt geslagen. Deze movement is ontstaan als een beweging die zich richt op het idee dat alle lichamen gezien mogen worden. Een boodschap die steeds breder gehoord en gedragen wordt, maar een deel keert zich ook tegen deze trend. Volgens hen is body positivity soms ook medisch onverantwoord. De redactie van Alicante heeft er een podcast over gemaakt.

#31 - Dus je bent dikker dan de rest: ‘Iedere keer als ik in de spiegel keek, deed ik uit walging een handdoek om me heen' (S02) - Alledaagse Vragen

Mommy make-over

In de laatste jaren zijn er steeds meer mensen, vooral vrouwen, gaan vechten voor gelijke behandeling ongeacht uiterlijk. Zij noemen zichzelf body positive activists. Een van deze activisten is zangeres en curvy model Romy Dya. "Nadat ik bevallen was van twee kinderen was mijn lichaam zodanig veranderd, dat ik heel lang niet in de spiegel kon kijken. Iedere keer als ik langs de spiegel liep deed ik uit walging een handdoek om mij heen. Nu is dat gelukkig anders. Dankzij deze movement heb ik mijzelf kunnen accepteren en ben ik weer gaan houden van mijzelf. Daarom uit ik me hier ook vaak over op mijn social media. Zo hoop ik mensen te kunnen inspireren."

Ondanks dat Romy weer van haar lichaam begon te houden, koos ze ervoor om een borstlift en liposuctie te ondergaan. Volgens Romy gaan body positivity en plastische chirurgie prima samen. "Ik krijg vaak te horen dat mensen het hypocriet vinden en ik mij niet mag uiten over zelfliefde. Maar ik heb dit gedaan voor mijzelf en niet voor anderen. Na de bevalling was mijn lichaam zo erg veranderd dat ik mijzelf er niet in kon herkennen. Ik wilde weer de oude Romy zijn."

Verheerlijken van obesitas

Body positivity prijst alle lichamen, waaronder ook mensen met overgewicht. Toch brengt overgewicht mogelijke risico’s met zich mee. Zo kan het leiden tot onder andere diabetes, verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker.

Hoewel deze movement op het internet als iets moois wordt getoond, zijn er ook mensen die vinden dat de gevaren van overgewicht onderschat worden. "Ze promoten dat gezondheid op iedere maat kan, terwijl dat onzin is. Een te hoog vetpercentage haalt je levenskwaliteit omlaag. Er bestaat een kans dat als je obesitas hebt, je op latere leeftijd in een rolstoel zit. Zelfliefde is natuurlijk altijd goed. Maar overgewicht is per definitie niet gezond dus waarom zou je het op die manier promoten?" zegt fitness YouTuber Timo.

Psycholoog Diana van Dijken helpt mensen met het ontwikkelen van zelfcompassie en een gezonde levensstijl. Ook volgens haar kan body positivity in de hand werken dat mensen die te zwaar zijn denken: "Laat dan maar zitten dat afvallen, ik ben mooi zoals ik ben."

Body positivity is breder dan overgewicht

Albert Jan, mannelijke plussize model, ziet het niet zo zwart-wit. "Het is echt onzin om te zeggen dat body positivity een ongezonde trend is. Er zijn genoeg mensen die overgewicht hebben maar gezonder leven dan dunne mensen. Volgens mij heeft het allemaal te maken met je mindset." Albert Jan ziet deze movement als een breder begrip. "Het gaat niet alleen om dikke mensen, maar ook om mensen die bijvoorbeeld geen arm hebben, maar wel van hun lichaam houden. Dat is toch ook body positive? Overgewicht is wel ongezond en het brengt de mogelijke klachten met zich mee. Maar aan het einde van de dag is het niet jouw probleem."

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Ster advertentie
Ster advertentie