Cultuur & Media
KRO-NCRV

Yentl en de Boer maken vervolg op Annie M.G. Schmidt's 'Het is over'

foto: Lieke Romeijnfoto: Lieke Romeijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Yentl en de Boer maken vervolg op Annie M.G. Schmidt's 'Het is over'

Het is over uit de musical Heerlijk duurt het langst is een klassieker van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Het cabaretduo Yentl Schieman en Christine de Boer besloten een antwoord te schrijven: Het is begonnen. "Als je dan ergens een vervolg op maakt, dan maar op het allerbeste", zegt De Boer in De Taalstaat.

Het is over vertelt het verhaal van een vrouw die haar huwelijk ziet stranden en haar man voor zijn minnares ziet kiezen. In Het is begonnen vertellen Yentl en de Boer de andere kant van het verhaal: dat van de verliefde minnares.

De Boer: "We luisteren naar liedjes van anderen, maar nooit zo in detail over wat de schrijver gedacht heeft. Door een antwoord te maken, moet je bijna in het hoofd kruipen van de schrijver."

Aan de keukentafel

Het duo brengt het nummer als single uit, samen met Het is over, gezongen door Jenny Arean in 1999. Yentl en De Boer vonden het spannend hun nummer in eerste instantie aan Arean te laten horen.

"We dachten, als we het lied af hebben, dan willen we dat het liefst aan de keukentafel aan Jenny laten horen en vragen of het haar goedkeuring kan wegdragen", vertelt De Boer.

'Doe het maar na'

Het duo gaf een eigen invulling aan hun vervolg, in hun eigen stijl. Schieman: "Dat vond ik gelijk het moeilijkst. Je hebt wel Harry Bannink naast je, doe het hem maar na."

Het belangrijkste dat ze van hem leerde, was niet te snel genoegen nemen. "Ik had de eerste versie af en dacht, het lijkt wel ergens op." Ze liet het De Boer horen, maar zij gaf aan dat er meer nodig was. "Toen dacht ik, dat is waar. Ik moet nog aan de bak. Dat je toch hard moet werken wil je iets moois maken."

Yentl en de Boer over hun nieuwe singel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie