Naar homepage
Cultuur & Media

Entertainer Stefano Keizers, de grote ontregelaar
NTR

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Entertainer Stefano Keizers, de grote ontregelaar

Sinds zijn deelname aan De slimste mens is Stefano Keizers (1984) bekend bij het grote publiek. Nu staat hij met zijn eerste avondvullende voorstelling Erg Heel in het theater. In een mooi en bij vlagen ontregelend gesprek in Kunststof vertelt hij over zijn jeugd, zijn weg naar het theater, zijn opvallende manier van praten en natuurlijk zijn optreden in De slimste mens. Een gesprek dat ‘erg heel’ Stefano Keizers is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stefano Keizers staat bekend als de grote ontregelaar. Tijdens het Amsterdams Kleinkunstfestival, waar hij in 2016 de Wim Sonneveldprijs won, liet hij de zaal verward en ontredderd achter. Ook in De slimste mens wist ‘droomkandidaat’ Keizers (aldus presentator Philip Freriks) de boel flink te ontregelen. Zaterdag 27 januari ging zijn show in première.

Bontmutsen voor rastafari’s

Stefano Keizers is het pseudoniem van Gover Meit. Niemand weet precies wat die achternaam betekent. Een spelfout door een douanebeambte op Curaçao, waar zijn opa handelde in bontmutsen voor rastafari’s? Of misschien toch ‘een ontbindend kadaver aan de kant van de weg’, in een Roemeens dialect?

Veel te oud doorgebroken

Stefano is al jaren actief op verschillende terreinen. Hij studeerde in 2009 af aan de Rietveld Academie, had succes met een band en zette in 2016 als kleinkunstenaar de zaal op z’n kop. Zelf vindt hij dat het (net als bij zijn opa) lang geduurd heeft voordat hij echt succes had: “Heel lang was in mijn leven de rode draad dat ik te jong was voor wat ik aan het doen was. Op die manier kon ik heel vaak mijn experimenten verkopen. De laatste paar jaar merk ik dat dat wel moeilijk aan het worden is. Dus ik moet nu een andere insteek vinden. Nu noem ik het maar dat ik veel te oud ben doorgebroken.”

Voor het eerst iets te verpesten

De première van zijn show Erg Heel vond hij een ‘ongelofelijk spannend moment’: “Het was voor mij voor het eerst sinds het begin van Stefano Keizers dat ik iets te verpesten had. Daarvoor voelde ik mij altijd heel vrij als Stefano Keizers, want ik had nooit echt iets te verliezen. Ik was er sowieso niet van uitgegaan dat het überhaupt ooit succes zou hebben.” Eerdere projecten, zoals zijn band Wooden Constructions wisten “mede door eigen moeilijk-doenerij” geen stand te houden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zalen vol door De slimste mens

Tijdens de show zat de zaal afgeladen vol, mede door zijn deelname aan De slimste mens. Dat een deel van het publiek hem kent van dit programma vindt hij ‘verdomde prettig’. “Door De slimste mens heb ik een heel ander soort publiek aangesproken. Ik heb het gevoel dat er nu een hele goeie mix zit tussen mensen die mainstream denken en mensen die anti-mainstream denken. Iedereen staat al in de startblokken om ergens om te lachen. Dat vind ik een heel mooi gegeven.”

Plastische chirurgie op zijn articulatie

Stefano dat het ‘de tragiek van de cabaretier’ is dat het publiek al begint te lachen voordat hij iets grappigs heeft gezegd of gedaan. Door zijn opvallende manier van praten trekt zijn publiek ook veel van wat hij zegt in twijfel: “Blijkbaar heb ik iets in mijn stem zitten wat mensen het idee geeft dat ik de hele tijd aan het acteren ben”. Volgens presentator Jellie Brouwer zit er ‘weinig beweging’ in zijn manier van vertellen”. Volgens Stefano zelf komt het allemaal doordat hij al vanaf zijn 7e op de Amsterdamse Jeugdtheaterschool zat en daar voortdurend te horen kreeg dat hij dui-de-lijk moest articuleren: “Ik heb op jonge leeftijd een soort plastische chirurgie op mijn eigen articulatie botgevierd.”

Eindelijk een voorstelling die ook te verkopen is

Het ontregelen zit Stefano in het bloed. Hij probeert niet alleen zichzelf te ontregelen, maar kijkt bij voorstellingen van anderen ook altijd hoe hij deze zou ontregelen. Pas sinds Jelle Kuijpers zijn coach en regisseur is, heeft hij van al zijn ideeën een show kunnen maken die voor alle soorten mensen behapbaar is. “Jelle is vooral bezig om mij altijd tegen te houden. Heel veel ‘nee’ te roepen. Dat frustreert mij tijdens dat proces enorm, maar uiteindelijk moet ik altijd toegeven dat hij gelijk heeft gehad en dat door die momenten waarop hij mij verbiedt iets te doen, er uiteindelijk een voorstelling ontstaat die ook te verkopen is.”

Meer informatie

De voorstelling Erg Heel van Stefano Keizers is nog te zien tot en met zaterdag 5 mei. Alle informatie vind je op de website van Stefano Keizers.

Ster advertentie
Ster advertentie