Cultuur & Media
NTRVPRO

Stuur in voor de NTR Podcastprijs!

foto: NTR Podcastprijsfoto: NTR Podcastprijs
  1. Nieuwschevron right
  2. Stuur in voor de NTR Podcastprijs!

Welke podcast is het meest oorstrelend? Dat is de inzet van de NTR Podcastprijs voor jonge audiomakers. Sinds dit jaar is de jaarlijkse NTR Radioprijs voor jonge radiomakers omgedoopt tot NTR Podcastprijs. "We denken en hopen op die manier een nieuwe generatie audiomakers te bereiken", aldus juryvoorzitter Wim Eikelboom, coördinator bij NPO Radio 1 in een interview met de redactie van NPO Radio 1. "Veel podcastmakers hebben geen radio-achtergrond, maar gaan vanuit liefde voor mooi geluid aan de slag met een podcast. We nodigen deze makers tot 30 jaar van harte uit om iets in te sturen voor de Podcastprijs." Insturen kan tot 29 juni.

Wat voor podcast moet je maken om kans te maken op deze prijs?

Eikelboom: "Het gaat om mooie, oorstrelende audioproducties, waarvan je hoort dat ze met liefde en toewijding zijn gemaakt. Dat kan een reportage zijn, een portret, een dramaproductie, een journalistieke documentaire of wat voor verhaal dan ook. We willen talenten met een passie voor audio graag een podium geven. Dat kunnen studenten journalistiek zijn, maar ook jonge mensen die een kunstopleiding volgen. Het is een aanmoedigingsprijs voor talentvolle makers."

Vlaamse audiomakers voeren meestal de boventoon bij deze prijs. Hoe komt dat?

"De reden is vrij simpel. In Vlaanderen zijn sterke artistieke opleidingen waar je audioverhalen leert maken. Vlaanderen biedt daarmee een uitstekende voedingsbodem voor prachtige podcasts. Een voorbeeld daarvan is de veelgeprezen podcast Bob. Overigens is het wel goed te beseffen dat er een jaar werk zit in die serie."

Quote

De podcast biedt geweldige mogelijkheden voor audioliefhebbers.

Wim Eikelboom, juryvoorzitter NTR Podcastprijs

Hoe kijk jij naar het fenomeen podcast?

"Het is fascinerend om te zien hoe on demand luisteren via het fenomeen podcast in zwang is geraakt. De podcast is enerzijds een genre van mooi vertelde verhalen. En anderzijds een manier om radioprogramma’s van je voorkeur te beluisteren op momenten dat het jou uitkomt. Het NPO Radio 1-programma Kunststof is bijvoorbeeld heel populair als podcast. Daarnaast bieden we tegenwoordig ook De Dag aan, een dagelijkse podcast met achtergronden voor nieuwsconsumenten die geen tijd hebben om naar de radio te luisteren. Echte massale aantallen luisteraars bereikt de podcast niet, maar de mensen die luisteren zijn zeer bewuste en grondige luisteraars. De podcast biedt geweldige mogelijkheden voor audioliefhebbers."

Wie zitten er verder in de jury?

"De jury bestaat uit Lotte van Gaalen (zelfstandig documentaire- en podcastmaker), Floris Kortie (NTR tv-presentator), Nele Eeckhout (podcastmaker uit Vlaanderen) en Wim Vanseveren (voormalig directeur van de VRT en huidig directeur van het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren)."

De spelregels

Stuur je programma van maximaal 50 minuten in vóór vrijdag 29 juni 2018, samen met het ingevulde inschrijfformulier. Vóór 6 juli 2018 selecteert de NTR uit het totale aantal inzendingen een aantal nominaties voor de Podcastprijs 2018 en maakt dit bekend aan de deelnemers en de betrokken docenten van hun opleidingen. Tien genomineerden krijgen zendtijd in het programma RadioDoc. De uitreiking is op zondagmiddag 2 september in de Brakke Grond in Amsterdam. Meer informatie, de reglementen en het inschrijfformulier vind je op de website van de NTR Podcastprijs.

Ster advertentie
Ster advertentie