Cultuur & Media
NTR

Thomas Azier: 'Als je langere tijd alleen bent, voelt het alsof de tijd vertraagt'

foto: Thomas Azierfoto: Thomas Azier
  1. Nieuwschevron right
  2. Thomas Azier: 'Als je langere tijd alleen bent, voelt het alsof de tijd vertraagt'

Na het 'Berlijnse' album Hylas (2014) en het 'Parijse' album Rouge (2017) is er nu alweer het derde album van muzikant Thomas Azier: Stray. Het album is, zoals de titel aangeeft, het verslag van zijn reizen over de wereld en werd opgenomen op de wisselende plekken waar Azier woonde. Aanstaande zaterdag 19 januari staat Azier op Noorderslag in Groningen.

Rondreizende bestaan

To stray betekent zwerven, verwijzend naar zijn zwervende, rondreizende bestaan. Azier: "Het betekent ook 'van de roedel weggaan'. Ik denk dat dat bij mij een belangrijke keuze in mezelf is geweest, om op jezelf te durven vertrouwen. Ik heb dat vertrouwen voornamelijk gekregen door best wel heftige keuzes te maken."

Quote

Ik merkte dat ik de kracht in mezelf zocht om echt alleen te gaan

Thomas Azier

Zo brak Azier met zijn platenlabel Universal en zette een eigen label op. Azier: "Het heeft natuurlijk veel voordelen als je bij een groot label zit, maar ook een hele hoop nadelen. Je bent totaal afhankelijk wordt van zo'n platenmaatschappij. Ik merkte dat ik de kracht in mezelf zocht om echt alleen te gaan. Om te zeggen, ik heb mijn eigen label, ik ga hier zelf op releasen en ik neem verantwoordelijkheid voor élke keuze."

Alleen reizend over de wereld

Het album is bijna een reisdagboek, de nummers zijn op verschillende plekken opgenomen. In de nummers zijn geluiden uit plekken als Parijs, Japan en Ivoorkust te horen. Azier: "Dit album was ook ergens een zoektocht naar mijn eigen verlangen. Door bijvoorbeeld lange tijden alleen te zijn. Dan word je reflectief en kun je heel veel over dingen nadenken. Over hoe we met zijn allen vooruit kunnen gaan, ook met de muziekindustrie."

Quote

leren alleen zijn zonder eenzaamheid te voelen.

Thomas Azier

Azier vervolgt: "Er ontstaat een bepaalde innerlijke confrontatie als je alleen bent, ik denk dat iedereen dat wel herkent. Als je langere tijd alleen bent, voelt het alsof de tijd vertraagt. Ik merk dat ik dat altijd wel op zoek. Op die momenten kan ik het meest reflectief zijn en kom ik muzikaal gezien ook verder. Dan komen alle instrumenten tot me, hoor ik alle drums, alle teksten. Het nummer schrijft zich dan eigenlijk zelf. Ik zou het geen eenzaamheid noemen, het is meer een zoektocht om dat juist niet te voelen: alleen zijn zonder eenzaamheid te voelen."

Kijk hier het hele interview terug.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg voor meer Kunststof Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie