Cultuur & Media
AVROTROS

Niet méér vrouwen op tv maar in andere rol'

foto: piqselsfoto: piqsels
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet méér vrouwen op tv maar in andere rol'

De witte man is dominant op de Nederlandse buis. Talkshowtafels vol witte mannen in pak zijn de regel. Daarnaast worden vrouwen en minderheden te vaak gevraagd om het stereotype te bevestigen. Dat moet anders. "Als je naar een inclusieve samenleving wilt, zul je dat moeten doorbreken", zegt professor Rosemarie Buikema in dr Kelder en Co.

{podcast audio="124119" caption="Jortcast #192 - 'Het moet een vrouw zijn'" }

"Het is helemaal niet zo dat ik zeg dat de witte man teveel op de tv is en dat die daar maar weg zou moeten, daar bereik je niet zoveel mee. Wij constateren eigenlijk dat via de Mediawet in 1988 de opdracht is verstrekt dat het aanbod op tv, radio en in alle media eigenlijk representatief moet zijn voor de multiculturele pluriforme samenleving."

Vrouwen en minderheden turven

"Er is de afgelopen 20 jaar vaak kwantitatief onderzoek gedaan, dan wordt er gekeken of het lukt dat de media een afspiegeling vormt van onze samenleving." "Hoe onderzoeken jullie dat dan?", vraagt Sander Schimmelpenninck. "Gewoon turven?" "Ja precies", bevestigt professor Buikema.

Video niet beschikbaar

"Dan wordt er gewoon geteld van welke mensen zijn er op tv, hoe vaak komen vrouwen in beeld. Dat schijnt 36 procent te zijn, volgens de meeste onderzoeken. Voor etnische minderheden is dat bijna 10 procent, terwijl dat 13-14 procent zou moeten zijn."

Welke rol?

"Maar als je iets wilt bereiken met die aanwezigheid op televisie, dan moet je niet alleen kijken naar of vrouwen en minderheden in beeld zijn, maar vooral ook in welke rol. Als je meer gelijkheid wilt, moeten vrouwen en minderheden juist niet in bepaalde stereotypen in beeld gebracht worden."

"Je kan wel een vrouw aan tafel zetten, maar als die vrouw alleen mag praten over hoe lastig het is om als alleenstaande moeder voor de kinderen te zorgen, dan bereik je daar niet zoveel mee."

"Hetzelfde geldt voor minderheden, als de zwarte man alleen maar wordt geïnterviewd als het gaat om sportprestaties, dan draagt dat niet bij aan een beeld van gelijkheid. Dan bevestig je juist de rolpatronen die de ongelijkheid in stand houden."

Rosemarie Buikema

Ster advertentie
Ster advertentie