Cultuur & Media
NTR

Acteur Helmert Woudenberg (78) overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Acteur Helmert Woudenberg (78) overleden

Acteur, regisseur en toneelschrijver Helmert Woudenberg is gisteren plotseling overleden. De 78-jarige Woudenberg zat midden in een theatertournee met het toneelstuk Blind. Hij overleed aan een hartaanval.

Helmert Woudenberg werd geboren in 1945 in het Duitse dorp Elspe. Hij was de kleinzoon van NSB-leider Hendrik Jan Woudenberg en de zoon van Jan Woudenberg, die diende bij een Nederlandse eenheid van de Waffen-SS en sneuvelde kort voor zijn geboorte in Polen. Over deze achtergrond speelde hij in 2004 in de voorstelling Leefbaar van zijn jeugdvriend Ischa Meijer, die als kind het kamp Bergen-Belsen overleefde.

Anton de Goede in gesprek met Helmert Woudenberg over Ischa Meijer - Een dik uur Ischa op de radio

Woudenberg was een van de oprichters van het bekende theatercollectief Het Werktheater. Hij werd bekend door zijn rollen in Blue Movie en Max Havelaar, maar speelde in vele theatervoorstellingen, tv-series en films. Zo had hij een rol in de film Amsterdamned en de tv-series Flikken Maastricht, Baantjer en Divorce.

In 2007 schreef en regisseerde Woudenberg het toneelstuk De Jodenverraadsters, en in 2020 schreef en regisseerde hij de gelijknamige podcastserie. Naar aanleiding daarvan sprak Jellie Brouwer hem voor Kunststof. Het gesprek is hier terug te luisteren:

Helmert Woudenberg, acteur - Kunststof

Gerelateerde podcast

De Jodenverraadsters

De Jodenverraadsters

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie