Cultuur & Media
NTR

'Volg je hart, maar wees solidair en als het kan een beetje fatsoenlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Volg je hart, maar wees solidair en als het kan een beetje fatsoenlijk'

Cabaretier Sanne Wallis de Vries vertelt in Kunststof over haar nieuwe voorstelling 'Kom.'. Een show vol typetjes en engagement, maar ook met een serieuze toon. Haar angst dat wij als mensen een plaag zijn voor de planeet en de vraag hoe we dat gaan oplossen vormt de rode draad.

Video niet beschikbaar

'Schrijf op wat je verbaast'

"Mijn voorstelling is een belevenis", vertelt Sanne. "Het is er niet eentje die alleen auditief is, je moet echt naar me kijken. Je moet ook zien dat ik gaandeweg verander. Je moet de voorstelling vooral ondergaan.

De essentie van mijn show is dat je geen mensen mag uitsluiten, op geen enkele manier. Want iedereen is hetzelfde en wil hetzelfde, maakt niet uit wat er tussen je benen zit. Maar ik probeer toch geen vingertje op te heffen in mijn show. Dat werkt gewoon niet, denk ik."

Quote

Als je mensen aan het lachten maakt dan ontwapen je ze

Sanne Wallis de Vries

"Dat vind ik echt een voordeel aan ouder worden, vervolgt Sanne. "Dat ik mezelf inmiddels zodanig ken, ook als podiumpersoon, dat ik weet wat ik waar kan inzetten. Je moet goed naar jezelf luisteren en letten op dingen waar je je echt over verbaast. Ga met een open blik de wereld in. Schrijf op wat je verbaast."

De dingen die mij verbazen, zijn vaak dingen die normaal zijn geworden. Ik vind bijvoorbeeld hele lang gesprekken waarin mensen steeds herhalen wat al gezegd is, echt heel raar. Die gesprekken schrijf ik dan op."

Solidair en fatsoen

"Volg je hart, maar wees solidair en als het kan een beetje fatsoenlijk", reageert Sanne gevraagd naar haar devies. "Solidair en fatsoen, dat hebt ik ooit gelezen in brief van Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. Die twee dingen, die pijlers, gelden altijd in de openbare ruimte, in het sociale verkeer en ook binnen een gezin."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie