Cultuur & Media
VPRO

Donny Ronny: 'Nieuwe naam past minder bij mij dan Stefano Keizers'

foto: Donny Ronny
  1. Nieuwschevron right
  2. Donny Ronny: 'Nieuwe naam past minder bij mij dan Stefano Keizers'

Kleinkunstenaar en cabaretier Stefano Keizers staat vanaf november op de theaterplanken met zijn nieuwe theatervoorstelling Bossen. In Nooit Meer Slapen vertelt hij dit onder zijn nieuwe artiestennaam Donny Ronny te doen: "Hiermee probeer ik mijzelf opnieuw uit te vinden, omdat ik echt geloof dat ik dan de meest interessante dingen maak."

Video niet beschikbaar

Al vanaf het begin van zijn carrière maakt Donny Ronny gebruik van een artiestennaam, en met een doel. "Stefano Keizers was een naam die er voor mij voor zorgde dat ik een bepaalde afstand kon creëren tussen wat ik doe in mijn publieke werk en mijn privéleven. Donny Ronny is dat ook, maar is tegelijk een naam die minder bij mij past dan Stefano Keizers, een naam die bijna een grap oproept."

Het gebruiken van een artiestennaam had ook andere gevolgen, vertelt hij: "Ik heb jarenlang onder een artiestennaam gewerkt, dat heeft heel veel verwarring opgeleverd. Maar ook leverde het mijzelf steeds de vraag: 'Waarom heb je dat gedaan?'"

Quote

Wat maakt die naam nou eigenlijk uit?

Donny Ronny

Het antwoord

"Eigenlijk is Donny Ronny ook een beetje mijn antwoord daarop", vertelt de kleinkunstenaar. "Ik heb er nu weer een schepje bovenop gedaan om nog meer te benadrukken: 'wat maakt die naam nou eigenlijk uit?' Ik merk dat er geworsteld wordt met die naamswijziging, en dat mensen denken: 'Hij is nu echt onserieus geworden', maar ik denk niet dat dat laatste het geval is. Ik wil als maker graag weer opnieuw beginnen."

Naast dat hij een leeg canvas wil als maker, heeft de cabaretier ook een andere reden om van naam te wisselen. "Ik vind het ook heel interessant om te kijken hoeveel ik mijzelf en mijn mediahouding aan kan tasten", biecht hij op. "Kijken hoeveel ik mijzelf kan verwoesten en wat er dan nog overblijft van mijn reputatie."

Neppe BN’er

Toch heeft het gebruiken van een artiestennaam een keerzijde. Yvonne Coldeweijer vroeg eerder dit jaar aan haar volgers wie zij de meest oprechte, en wie zij de meest neppe bekende Nederlander vonden. "Ik werd gezien als de meest neppe BN’er", vertelt Donny Ronny. "Frans Bauer won de verkiezing en wordt gezien als degene die het meest zichzelf is gebleven. Ik kan begrijpen dat ik meer argwaan opwek, om het simpele gegeven dat Frans Bauer geen artiestennaam heeft en ik wel, maar ik denk dat ik minstens net zo ontspannen achter de microfoon zit als Frans Bauer. Dat laat ook wel de kortzichtigheid van mensen zien, Frans Bauer is er misschien minder mee bezig en wat naïever. Ik heb wel altijd geprobeerd zo eerlijk mogelijk vragen te beantwoorden, ook al gaat het soms ten koste van mijzelf."

Donny Ronny (kleinkunstenaar) - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie