Naar homepage
Cultuur & Media

50 jaar NRC: 'Columnisten zijn de stotteraars van de krant'
NTR

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 50 jaar NRC: 'Columnisten zijn de stotteraars van de krant'

De tijd dat de krant nog een meneer was ligt al weer 50 jaar achter ons. Dé Nieuw Rotterdamse Courant en Hét Handelsblad fuseerden en groeiden uit tot de eerste kwaliteitskrant van het land. In Kunststof vieren we de rijke journalistieke historie met vier columnisten, Elsbeth Etty, Christiaan Weijts, Zihni Özdil en Max Pam.

Column als moreel kompas

De krant was een meneer en het gezag kleefde aan deftige columnisten als Jerome Heldring naar wiens opinie werd uitgekeken. Hij was als een van de columnisten het moreel kompas waar lezers van de liberale krant op koersten. Net als de stukken van Jan Blokker in de Volkskrant geregeld voor opwinding zorgden.

Christiaan Weijts: "Ik luister met nostalgie naar verhalen over vroeger, toestanden met geld, de etentjes en de ruzies. Het is allemaal erg op afstand nu. Maar ik bedenk me wel wat Komrij over mondkapjes zou hebben geschreven. De column is voor mij het literaire hoekje in de krant, helemaal in de traditie van Komrij. Ik probeer er een reportage-element in te brengen. Al fietsend sprokkel ik mijn columns bij elkaar. En een stevige mening hoort daarbij. Als ik schrijf over vermenging van politiek en geloof kan ik altijd op reacties rekenen."

Quote

Een felle reactie zie ik als een compliment.

Zihni Özdil

Zihni Özdil: "Felle reacties, ik krijg ze ook, vaak handgeschreven brieven. Opgegroeid in Rotterdam Zuid was de openbare bieb mijn redding. Daar ben ik krantenlezer geworden en ontdekte ik NRC. De krant staat voor mij symbool voor het vrije denken waarbij alles wat remt, alle dogma's moeten worden verworpen. Mijn ambitie is ook om ondogmatisch te schrijven. Dus een felle reactie zie ik als een compliment.

Over influencers die zich voor het karretje laten spannen door Viruswaanzin. Iemand als Famke Louise krijgt dan zoveel shit over zich heen. Maar in feite was zij heel helder in haar boodschap, in tegenstelling tot Hugo de Jonge die zeer warrig in zijn taal is waardoor zijn verhaal amper overkomt. Ik neem graag thema's waarbij ik zelf ook van mening ben veranderd."

Oervorm van de columnist

Elsbeth Etty verdween na 15 jaar als columnist bij NRC na een conflict over een column over PVV-er Martin Bosma. Volgens hoofdredacteur Peter Vandermeersch omdat het tijd was voor vernieuwing. Etty: "Ik schreef eindeloos vaak over racisme, tegen nationalisme. Nu had ik een stukje geschreven over het boek van PVV-er Bosma en dat werd voor het eerst in de geschiedenis op last van hoofdredacteur van de pagina gehaald.

Een reden werd niet gegeven, ik kreeg al schreeuwend te horen dat ik binnen half uur een andere column moest ik schrijven. Tegen de dienstorders in is het stuk toen wel op de site verschenen. Dat heeft geleid tot mijn aftreden als columnist een half jaar later. Het schandalige was dat toen ik verdween, Martin Bosma werd aangesteld tot nieuwe columnist bij NRC."

Quote

Je moet niet in de mainstream van meningen terecht komen

Max Pam

Max Pam: "Het is de oervorm van een columnist, je moet zorgen voor reuring. Je moet een tegengestelde kleur hebben dan de kleur van de krant. Vroeger deed ik dat bij NRC en nu bij de Volkskrant ook. Bij een linkse krant, moet je een beetje naar rechts hangen. Je moet niet in de mainstream van meningen terecht komen."

Het gezag van de krant

Pam: "De hele krant heeft aan gezag verloren, dus ook de columnisten. Ik wijt het aan de algehele ontlezing." Ozdil: "Ik ken dat riedeltje, maar als je analytisch kijkt is het gezag overgegaan naar podcasts. Vroeger was de krant een meneer en er waren meneren die belangrijk waren om hun opinie. Nu zijn dat andere stemmen op andere kanalen.

De diversiteit aan stemmen die nu een plek hebben gekregen in de media, werden vroeger niet gehoord. Het is aan de lezer om het kaf van het koren te scheiden. Ik zie het als een goede ontwikkeling, internet heeft voor democratisering gezorgd. Het is niet meer alleen de stem van de elite."

Etty: "De beste columnisten zijn voor mij toch de krantencolumnisten, omdat er een goede eindredactie is. Sheila Sitalsing is voor mij de beste columnist van Nederland. Altijd scherp en goed geïnformeerd. Ze schrijft om de dag en dat heeft daar ook mee te maken."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie