Cultuur & Media

Het Marathoninterview: Tom Klaassen in gesprek met Jolande Withuis

foto: Tzenko Stoyanov (via VPRO)foto: Tzenko Stoyanov (via VPRO)
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Marathoninterview: Tom Klaassen in gesprek met Jolande Withuis

[VPRO] Geen feestdagen zonder tradities. Het Marathoninterview is zo’n traditie die de VPRO ook deze Kerst weer serveert op NPO Radio 1. Vanaf kerstavond drie dagen lang een drie uur durend live gesprek zonder onderbrekingen maar met alle ruimte voor nuance, context en verdieping.

Vanavond, op Kerstavond, gaat Tom Klaassen in gesprek met Jolande Withuis. Luister tussen 20.00 en 23.00 uur naar Het Marathoninterview.

Sociologe en schrijfster Jolande Withuis (1949) werd geboren in Zutphen. Op eenjarige leeftijd werd ze, zoals ze het zelf zegt, ontvoerd naar Amsterdam. Daar was een breder draagvlak aanwezig voor het door haar ouders fanatiek beleden communisme. Momenteel werkt ze aan een boek over haar vader en het Nederlandse communisme van de jaren vijftig. Dat boek komt begin 2018 uit bij De Bezige Bij.

Juliana

In de afgelopen jaren publiceerde ze onder meer de veelgeprezen biografieën Juliana, vorstin in een mannenwereld en Weest manlijk, zijt sterk over de verzetsheld Pim Boellaard. Daarnaast schreef ze over feminisme, de Tweede Wereldoorlog en zijn nasleep en vele andere uiteenlopende onderwerpen.

Ondertussen hield ze er een excellente wetenschappelijke loopbaan én een goede naam als opiniemaker in de krantenkolommen op na. In 2003 verhuisde Withuis terug naar Zutphen. En op kerstavond komt ze naar Hilversum voor het eerste Marathoninterview van dit jaar.

Programmamaker Tom Klaassen werkt sinds 2012 bij VPRO radio en is onder meer presentator van het NPO Radio 4-programma Vrije Geluiden. Hij volgt het werk van Jolande Withuis met grote belangstelling.

Ster advertentie
Ster advertentie