Cultuur & Media
VPRO

Albert Verlinde over Peter R. de Vries: 'Pas in Carré dacht ik: hij is echt weg'

foto: StageNLfoto: StageNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Albert Verlinde over Peter R. de Vries: 'Pas in Carré dacht ik: hij is echt weg'

Toen Albert Verlinde in 2016 vertrok bij RTL Boulevard, voelde dat voor hem niet als een dramatisch afscheid. Maar toen Peter R. de Vries afgelopen 15 juli overleed, realiseerde hij zich pas wat het programma voor hem betekent, vertelt hij in Nooit Meer Slapen. 'Ik dacht opeens: Boulevard is mijn familie.'

Nooit Meer Slapen: Albert Verlinde (theaterproducent, presentator)

Na zijn vertrek bij RTL Boulevard is Verlinde sinds 2020 opnieuw te zien als deskundige bij Shownieuws op SBS6. Hij presenteerde dit programma al eerder, tussen 1996 en 2001. "Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin," zegt Verlinde in Nooit Meer Slapen. Toch ligt RTL Boulevard hem nog na aan het hart. De aanslag op Peter R. de Vries van 6 juli heeft hem dat doen realiseren.

De Vries was te gast geweest in de tv-studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein en onderweg naar zijn auto, toen hij beschoten werd. In de dagen die volgden werd het tv-programma ernstig bedreigd. Twee live-uitzendingen werden afgelast. De gebeurtenissen hadden grote impact op Verlinde.

'Boulevard is mijn familie'

"Ik ben bij Boulevard in eerste instantie gewoon weggegaan in 2016. Je neemt afscheid en je bent weg, dat ben ik gewend. Niet alleen door hoe ik verhuisde als kind, maar ook door hoe je als artiest een jaar in een bus kan zitten en daarna is het opeens voorbij. Je gaat door. Maar door wat er met Peter gebeurde dacht ik opeens: Boulevard is mijn familie."

Ondanks zijn contract bij Talpa, was Verlinde een dag na de aanslag te gast bij RTL Boulevard om herinneringen aan De Vries op te halen. Ook vlak na zijn overlijden op 15 juli was Verlinde bij het programma te zien. "Ik ben heel dankbaar dat Talpa geen moment gezegd heeft: 'Dat mag je niet, je zit bij ons.' Dat vind ik heel chique."

Onwerkelijk gevoel

Het overlijden van De Vries heeft voor Verlinde lange tijd onwerkelijk gevoeld. "Ik heb het heel lang niet geloofd. Eerst dacht ik: dit komt hij te boven. Maar ook toen hij al overleden was leek het net alsof hij niet weg was. Hij is altijd zo alom aanwezig geweest op een bepaalde manier. Pas toen ik in Carré zat, bij zijn afscheid, dacht ik: hij is echt weg."

Inmiddels weet Verlinde goed hoe hij zich tot RTL Boulevard en zijn oud-collega’s verhoudt. "De oude Albert hield de deur dicht. In deze dramatische tijden heb ik ontdekt: ik heb dat programma niet afgesloten voor mezelf. Ik ben er wel weg, maar het blijft in mijn gedachten."

Luister het hele gesprek terug als podcast

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken. Nooit Meer Slapen is ook te beluisteren als podcast.

Presentatie: Femke van der Laan (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).

Ster advertentie
Ster advertentie